Hlavní obsah

Že se dálnice nestaví? Tady půjde čtvrt miliardy na jednu pro veverky

Podívejte se, kde chtějí Skotové postavit „superdálnici“ pro veverky.Video: Jan Marek

 

Reklama

Problém s pomalou výstavbou dálnic mají evidentně jen Češi. Třeba Skotové vybírají miliony liber na stavbu tzv. „superdálnice pro veverky“. Nejde o vtip, ale o reálnou investici do obnovy a zachování bohatosti životního prostředí.

Článek

Do hledáčku ochránců přírody z neziskové organizace Woodland Trust Scotland padl po dvou letech další kousek Skotské vysočiny.

Z hornatého regionu na severu Velké Británie si chtějí odkrojit celkem 4,5 tisíce akrů půdy (zhruba 18 km2), které chtějí od soukromého vlastníka koupit za osm milionů liber, tedy v přepočtu asi 242 milionů korun.

Peníze už dříve vybrali

Peníze ke koupi rozsáhlého pozemku chce neziskovka vybrat od různých investorů, ale i drobných dárců. Přestože se to zdá skoro až nereálné, v roce 2019 už takto nakoupila více než 3800 akrů (15 km2) s horou Ben Shieldaig, která se svým úbočím a blízkým okolím s pozemkem sousedí.

V lesích kolem hory roste či žije hned několik chráněných druhů stromů, rostlin, lišejníků a mechů, ale i zvířat jako skalních orlů, sokolů, kun a hlavně veverek. A právě těm ochránci chtějí vybudovat tzv. „superdálnici“, jak píše server BBC.

Pozemek o rozloze 4,5 tisíce akrů totiž na druhé straně sousedí s dalšími lesy v oblasti známé jako Rassal Ashwood, která se vyznačuje obdobnou faunou i živočišným osídlením. Neziskovka chce proto území nazývané Couldoran Estate po případném zakoupení alespoň ze třetiny rovněž zalesnit, a vytvořit tak jednu velkou oblast pro zachování pestrosti a bohatosti tamní přírody.

„Pokud dokážeme zlepšit zalesnění v Couldoranu, předpokládáme, že se do oblasti přestěhuje mnoho dalších druhů, protože se zvětší jejich teritorium i prostor k životu. Do 60. let se zde hojně vyskytovaly třeba i divoké kočky a nyní máme zprávy také o jejich možném výskytu v regionu,“ doplnil ředitel neziskové organizace Alastair Seaman.

Reklama

Doporučované