Hlavní obsah

Ze sopky Anak Krakatoa zbyla jen třetina. Letecké záběry odhalují rozsah sesuvu

Letecké záběry ukazují zbylou část sopky Anak Krakatoa.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Nové letecké záběry indonéského vulkánu Anak Krakatoa ukazují část sopky, která zbyla po prosincové erupci a následném sesuvu. Ten způsobil až pětimetrovou vlnu tsunami. Při neštěstí zemřelo přes 400 lidí.

Článek

O dvě třetiny svého objemu přišla v prosinci sopka Anak Krakatoa. Z původních 338 metrů nyní dosahuje výšky pouhých 110 metrů, píše agentura Reuters. Po erupci se většina sopky sesunula najednou. To podle vědců vysvětluje vznik ničivé, až pětimetrové vlny tsunami, která si vyžádala přes 400 obětí.

Ztrátu objemu vědci zaznamenali už na konci prosince díky radarovým snímkům ze satelitů EU Sentinel-1, německého TerraSAR-X i japonského ALOS-2. Radar má tu výhodu, že je schopen sledovat Zemi ve dne i v noci a je schopen proniknout mrakem.

Indonésie se v minulém roce potýkala s několika přírodními katastrofami. Už v září oblast zasáhlo ničivé zemětřesení, které provázela vlna tsunami. Neštěstí nepřežilo přes 2 000 lidí.

Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při zemětřesení a tsunami, které postihly několik zemí, zemřelo jen v Indonésii přes 120 tisíc lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226 tisíc obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované