Hlavní obsah

Ze souboje o šéfa konzervativců vypadl ministr vnitra Javid, finálová dvojice bude známa večer

Sajid Javid.

Reklama

Ze souboje o šéfa britské Konzervativní strany a tím i o premiérské křeslo při dnešním čtvrtém kole volby vypadl ministr vnitra Sajid Javid. Oznámil to stranický výbor 1922. Do pátého a posledního kola, které později odpoledne rozhodne o finálové dvojici, postupují favorit a bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, ministr životního prostředí Michael Gove a současný šéf britské diplomacie Jeremy Hunt.

Článek

Javid získal od konzervativních poslanců nejméně hlasů, hlasovalo pro něj 34 zákonodárců. Johnson potvrdil pozici favorita, podpořilo jej 157 poslanců.

Euroskeptik a jedna z hlavních tváří kampaně za vystoupení z Unie se tak těší podpoře více než poloviny třistatřináctičlenného poslaneckého klubu konzervativců. Gove dostal 61 hlasů a Hunt 59.

Páté kolo začne zhruba v 16:30 a potrvá do 18:30 SELČ, výsledky budou známy přibližně o hodinu později.

O tom, jací dva kandidáti se utkají o post premiéra, rozhodne hlasování ve čtvrtek večer.

Dvojice, která vzejde z hlasování poslanců, se bude v následujících týdnech ucházet o přízeň asi 160 000 členů Konzervativní strany. Ti prostřednictvím korespondenčního hlasování dokončí výběr nového stranického lídra. Ten se automaticky stane britským premiérem po Therese Mayové, která z vedení strany odstoupila kvůli neúspěchu své brexitové strategie. Ohlášení výsledku je plánováno na týden od 22. července.

Reklama

Doporučované