Hlavní obsah

Ze soudní síně na svobodu. Soud propustil ženu obžalovanou z vraždy manžela

Foto: Profimedia.cz

Francouzka Valérie Bacotová obžalovaná z vraždy manžela už nepůjde do vězení.

Reklama

Ostře sledovaný proces je u konce. Francouzka Valérie Bacotová, jež od 12 let byla obětí sexuálního násilí a před pěti lety zabila svého muže, je na svobodě.

Článek

Valérie Bacotová vyrůstala v drsných podmínkách. V roce 1996 jako dvanactiletá dívka byla obětí znásilnění ze strany svého nevlastního otce, o dvacet pět let staršího Daniela Poletteho. „Jednoho rána v jídelně začal křičet, protože jsem prý špatně poskladala hračky. Otočil se ke mně a bez varování mě silně plácl,“ popisuje Bacotová ve své knize Tout le monde savait (Všichni to věděli) jeden z nespočetných případů, kdy ji otčím obtěžoval. Za spáchaný zločin byl násilník poslán na dva a půl roku za mříže. Tím to ale neskončilo. Po propuštění se muž vrátil do rodiny.

V sedmnácti letech Valérie poprvé otěhotněla. Během následujících let se za Poletteho nedobrovolně provdala a narodily se jim čtyři dětí. Šťastný život ale neměli, žena během desítek let pořád zažívala fyzické a psychické násilí a pod tlakem muže musela prostituovat. Polette přitom pečlivě sledoval všechny scény a kontroloval každý krok a pohyb manželky.

K osudovému incidentu došlo v roce 2016 v jejich osobním autě. Jeden z klientů se tehdy během sexu zachoval zvlášť krutě, Valérie se v reakci na to snažila bránit. Nespokojený muž následně rychle odešel, avšak rozzlobený Polette začal vyhrožovat vlastní ženě, že ji zabije. Valérie ale byla rychlejší a zabila ho první.

Kulku do šíje mu vpálila i proto, že se bála, že na řadu může přijít i jejich společná dcera, popisují příběh 40leté Bacotové zahraniční média. K vraždě manžela se Bacotová doznala dobrovolně, o spáchaném zločinu řekla rovněž svým dětem, kteří ji také pomáhali tělo jejich otce pohřbít.

Za vraždu trýznitele hrozilo ženě až doživotí, včera ji ale francouzský soud propustil. Obžaloba žádala pro Francouzku pět let vězení, z toho čtyři roky podmíněně. Soud však rozhodl, že ji pošle do vězení na čtyři roky, z toho tři podmíněně. Žena již ale strávila rok ve vazbě, a proto byla přímo ze soudní síně propuštěna. Bacotovou ale čeká jistá forma dohledu, povinná předepsaná lékařská péče a zákaz vlastnit zbraň.

„Valérie Bacotová nemohla snášet život v teroru, je nutné ji vyměřit trest bez opětovného uvěznění,“ cituje agentura AFP prokurátora Érica Jalleta. Sama obžalovaná u soudu tvrdila, že svého manžela byla nucena zabit.

Lidé po vyhlášení verdiktu vykřikovali vítězné „Bravo“, rodina a blízcí obžalované řešení soudu ocenili potleskem, někteří z nich se dokonce rozplakali. Francouzský list Le Parisien napsal, že Bacotové se po vystoupení žalobce udělalo nevolno a zhroutila se v slzách.

Po propuštění žena pro novináře uvedla, že její boj ještě neskončil. „Neulevilo se mi… jsem fyzicky i psychicky úplně rozbitá,“ řekla a dodala, že se nejvíc chce vrátit ke svým čtyřem dětem. Podle slov obhájkyně Nathalie Tomasiniové bylo spravedlnosti dosaženo. „Pro mě je obrovským vítězstvím, že se ta žena dnes večer vrací ke svým dětem, a jsem velmi dojatá,“ řekla.

Jak píše americká stanice CNN, případ Valérie Bacotové je ve Francii často srovnáván s podobnou kauzou Jacqueline Sauvageové, která je považována za symbol obětí domácího násilí. Sauvageová po 47 letech manželství v září 2012 svého násilnického muže zastřelila. Soud jí za to vyměřil desetiletý trest vězení. Případ Sauvageové vyvolal v zemi prudkou debatu a protesty. V roce 2016 jí francouzský prezident François Hollande udělil milost.

Reklama

Související témata:

Doporučované