Hlavní obsah

Paříž likviduje provizorní uprchlické tábory, v centru bydlelo ve stanech 2000 lidí

Z centra Paříže se stěhovalo na 2000 migrantůVideo: AP

 

Reklama

Zhruba 2000 migrantů žijících v provizorních podmínkách v centru Paříže se v pátek stěhovalo do přechodných azylových domů. Podle radnice jsou tábořiště bezpečnostním i zdravotním rizikem pro své obyvatele i jejich okolí.

Článek

Evakuaci zhruba dvou tisíc migrantů z provizorních stanových tábořišť zahájily v pátek ráno úřady francouzské metropole. Migranty přebývající ve čtvrti La Chapelle v severní části pařížského centra radnice převeze do dočasných azylových center na území města, informovala agentura AFP.

Za poslední dva roky už Paříž uskutečnila více než tři desítky podobných evakuací z provizorních tábořišť.

Do města denně přicházejí desítky migrantů, kteří uprchli před válkou či chudobou ve své vlasti v Africe či na Blízkém východě. Z Paříže se řada migrantů snaží dostat dál do severofrancouzského Calais a odsud přes Lamanšský průliv do Británie.

Podle francouzské policie provizorní tábořiště představují významné riziko pro bezpečnost a zdraví svých obyvatel i lidí v jejich okolí. Evakuovaní by měli skončit v tělocvičnách a dalších podobných halách po celém hlavním městě.

Pařížská starostka Anne Hidalgová už vyzvala francouzskou vládu, aby začala situaci řešit. Ministr vnitra Gérard Collomb přislíbil představit nová opatření v nejbližších dnech.

Tábořiště, která se v pátek evakuovala, vznikla poblíž humanitárního střediska, jež nezvládalo ubytovat všechny zájemce.

Reklama

Související témata:

Doporučované