Hlavní obsah

Ze šťastné novomanželky vdovou. I to je příběh krvavého rána v Mogadišu

Foto: Profimedia.cz

Obrázky zmaru v místě detonace. Teroristický útok zabil přes 90 lidí.

Reklama

Reportér Reuters Abdi Sheikh z místa popsal jeden konkrétní příběh zasažených teroristickým útokem.

Článek

V uších jí od té ohlušující rány ještě zvonilo, když popadla do ruky mobil a zoufale vytočila číslo svého manžela. Výbuch, který sobotního rána otřásl somálským hlavním městem, byl moc blízko. Blízko domu, kde se osmnáctiletá novomanželka Qali Ibrahimová jen o pár minut dříve loučila se svým mužem. Vzal do rukou kladivo a pilu a mířil na stavbu, čekal ho další den stavebních prací.

Qali se nedovolala. Stále odpovídal jen automat: Číslo, které voláte, není dostupné.

Uplynuly hodiny úzkosti, než Qali s jistotou věděla, že se její nejhorší obavy naplnily.

Spolu se švagrovou obcházela nemocnici za nemocnicí, všechna místa, kam přivezli zraněné. Ale nikdo o pětatřicetiletém stavebním dělníkovi Muktaru Abukarovi, za něhož se před čtyřmi měsíci vdala, neslyšel.

V největší nemocnici Mogadiša, v Medině, poslali obě ženy, ať se zkusí poohlédnout mezi mrtvými. V řadě tam byla vyskládána těla těch, kterým výbuch kamionu napěchovaného trhavinou vzal život. A kteří dosud nebyli identifikováni.

Stáhla plachtu z prvního mrtvého. Leželo tam silně ohořelé tělo. Ale… byl to on. Poznala ho podle hluboké jizvy na jednom z prstů. „Ještě včera v noci jsme byli spolu,“ plakala čerstvá vdova. Právě překonala kritický třetí měsíc těhotenství, s Muktarem se radovali, že budou rodina. Teď se pohupovala sem a tam, hlavu zahalenou červeným šátkem pohřbenou mezi koleny. „Svět je tak bolestivé místo.“

Při výbuchu, který zabil manžela této mladé ženy, zemřelo nejméně devadesát lidí. Jde o jeden z nejsmrtelnějších útoků za poslední dva roky. K odpovědnosti za čin se nikdo nepřihlásil, somálský prezident Mohamed Abdullahi Mohamed z něj nicméně obvinil extremisty ze Šabábu. Teroristické organizace napojené na Al-Káidu.

Reklama

Související témata:

Doporučované