Hlavní obsah

Ze strachu před fiktivní postavou Slender Manem chtěla zabít spolužačku. Teď ji soud poslal na léčení

Dívka, která před třemi lety pobodala spolužačku, je duševně nemocnáVideo: AP

 

Reklama

Mladá Američanka, která jako dvanáctiletá společně s kamarádkou pobodala spolužačku, trpí podle soudu duševní chorobou.

Článek

Rozhodla o tom v pátek soudní porota ve státě Wisconsin, kde v roce 2014 k pokusu o vraždu školačky došlo. Dívce, která čin vysvětlovala snahou zalíbit se fiktivní hororové postavě zvané Slender Man, hrozily desítky let vězení, místo toho skončí v ústavu pro choromyslné.

Mediálně sledovaný případ začal před třemi roky v lese u města Milwaukee, kam Anissa Weierová a Morgan Geyserová vylákaly spolužačku Payton Leutnerovou, kterou celkem 19krát bodly nožem. Dívka při útoku utrpěla velmi vážná poranění na hrudi, břiše a pažích a přežila jen díky tomu, že ji objevil cyklista. Jedna z ran podle lékařů jen těsně minula tepnu.

Obě spolužačky byly obviněny z pokusu o vraždu a hrozily jim desítky let vězení. Weierová se k činu přiznala, avšak její obhájkyně přišla s tvrzením, že trpí mentální chorobou a v době činu nebyla plně při smyslech. Příčinou jejího stavu byla podle advokátky traumata z rozvodu rodičů a nedostatku zájmu, trpěla tak osamělostí a depresemi. Porota se s advokátčiným názorem ztotožnila.

Porotci uznali, že dívky trpěly posedlostí Slender Manem a chtěly se mu zalíbit, aby ochránily sebe a své nejbližší. Weierová vyšetřovatelům řekla, že Slender Man jim slíbil ušetřit jejich rodiny, když obětují Leutnerovou. „Zní to šíleně, protože to šílené je. Pro to dítě to byla skutečná postava a ona chtěla ochránit lidi ve svém okolí. Ve 12 letech neviděla jinou cestu, jak se před Slender Manem ochránit,” řekla soudu obhájkyně Maura McMahonová.

Slender Man je vykreslován jako nepřirozeně vysoký hubený muž bez rysů ve tváři s chapadly místo rukou. Jeho postava je součástí řady fiktivních příběhů kolujících po internetu a také několika počítačových her.

Rovněž obhájci Geyserové argumentují tím, že dívka posedlá touto postavou nebyla duševně zdravá. Její soud začne v říjnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované