Hlavní obsah

Ze Střední Ameriky prchají transgender lidé a homosexuálové. Násilí a diskriminaci však čelí i po cestě do USA

Homosexuály a transgender osoby v karavaně ohrožují další migranti.Video: Reuters

 

Reklama

Členové středoamerické LGBT komunity prchají za lepším životem do USA. Po cestě je však ohrožují nejen gangy zvenčí, ale také další migranti z karavany.

Článek

Desítky transgender osob a homosexuálů, kteří jsou součástí karavany mířící ze Střední Ameriky přes Mexiko do Spojených států, čelí na cestě nebezpečí. Spíše než gangy zvenčí je ohrožují další členové karavany. Kvůli bezpečnosti se tedy tato skupina snaží držet pohromadě a chránit se navzájem.

LGBT migranti prchají z domovských zemí mimo jiné kvůli násilí a diskriminaci. 28letá transgender žena Loly Mendezová agentuře AP řekla, že v rodném El Salvadoru jí zavraždili nejlepší kamarádku, také transgender ženu. Rovněž sama Mendezová čelila anonymním výhrůžkám, které ji donutily k útěku ze země.

„V mojí zemi je násilí, nedostatek práce a příležitostí. V karavaně dochází také k násilnostem vůči LGBT komunitě,“ uvedla Mendezová, která doufá, že si v USA vydělá, aby mohla založit kosmetickou firmu.

Získání azylu ve Spojených státech je však podle Lynly Egyesové z právního centra pro transgender osoby v kalifornském Oaklandu obtížné i pro ty osoby, které byly v minulosti prokazatelně perzekuovány kvůli své identitě.

Řízení s imigračními pracovníky může být zdlouhavé a traumatizující. Šance získat azyl je navíc ještě nižší, pokud žadatel nemá právníka. „Je to strašlivý proces, ne každý to zvládne,“ uvedla Egyesová.

Reklama

Doporučované