Hlavní obsah

Ze svých dětí vychovávám akcionáře, ne generální ředitele, říká miliardář z Loděnice

„Desky se vrátily, ale magnetofonová kazeta nemá co nabídnout. Z trhu prostě nenávratně zmizela,“ říká Zdeněk Pelc.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Když Zdeněk Pelc poprvé usedl do ředitelského křesla loděnického výrobce gramofonových desek, psal se rok 1983. Vydržel v něm dalších 32 let – turbulentních let. Přišla totiž revoluce a pak doba, kdy desky nahradily cédéčka a kazety a firma se musela soustředit i na jinou výrobu. Stroje na lisování vinylů se tu ale nikdy nezastavily. Možná i díky tomu je dnes loděnický podnik největším výrobcem gramofonových desek na světě. A Zdeněk Pelc jeho majitelem.

Článek

V Loděnici dnes lisují své desky ty největší hvězdy světa. „Dřív bylo hodně klasiky. To dneska neplatí, to děláme naprosto výjimečně. Před sedmi, osmi lety pak převládaly okrajové směry jako underground, hardrock a hip hop. Dnes daleko největší je střední proud. Ta velká jména. Stouni, Madonna, Lady Gaga.“

Skupina U2 si z tamní továrny dokonce natočila spot, který u příležitosti promo desky viděly v USA miliony lidí. A vrací se sem i další světová esa.

„Řada zákazníků po nás chce desky 180 až 200 gramů, i když standard je 140. Lidé jsou přesyceni elektronizací a stahováním, chtějí něco, co si mohou vzít do ruky. Chtějí těžší, jsou ochotni za to zaplatit, že to prostě něco váží, že to není nic levného. I když ta kvalita je stejná,” říká Pelc s tím, že některá přání jsou i bizarní.

„Přijeli rockeři z Los Angeles, kteří u nás lisují desky, že jim zemřel kytarista a jeho přání bylo, aby byl jeho popel v desce. Jak jsou naši zaměstnanci trénovaní splnit všechna přání, tak je tam pustili. Musím ale říct, že to nebylo pro komerční účely,“ říká Pelc s tím, že ale neví, jestli by to povolil, kdyby o tom věděl.

Stále oblíbenější jsou také barevné a duhové desky, které představují zhruba 40 procent výroby.

I když už Zdeněk Pelc firmu přímo neřídí, rozhodně neodpočívá. „Ta fabrika, to je vlastně takové mé dítě. Člověk bez ní nemůže být, ale v poslední době jsem si povolil volné pátky. Mám tam výborného nástupce, Michala Štěrbu,” říká s tím, že i když ve firmě na vysokém postu pracuje i jeho syn, nepočítá s tím, že by vedení společnosti převzal.

„Děti mám čtyři. Aby to bylo jako za feudálů, že jeden bude šéfovat a odhazovat nějaké kosti nebo milodary těm druhým, to si neumím představit. Snažím se z nich vychovávat akcionáře, ale ne generální ředitele,“ dodává.

Druhá část rozhovoru se Zdeňkem Pelcem:

„Chceme být všude jednička, do dvou let budeme největší i na americkém trhu,“ říká Zdeněk Pelc.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované