Hlavní obsah

Že vakcína změní DNA? To je jako věřit, že Země je placatá, říká o hoaxu imunolog

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Plány na očkování proti covidu-19 v českém internetovém prostředí znamenají jedno – palivo pro dezinformace. Podle šířeného a zdánlivě seriózního videa vakcína změní lidskou DNA. Jde však o příspěvek náboženské sekty plný hoaxů.

Článek

Zdrojem masově šířené dezinformace je tentokrát video tvářící se jako reportáž seriózní německé televize. Ve skutečnosti jde o práci kanálu náboženské sekty Organic Christ Generation Ivo Saseka. Tento švýcarský autor náboženských spisů v roce 2008 založil také fórum Anti-Censorship Coalition věnující se tématům „pravicového extremismu, konspiračních teorií, antisemitismu, xenofobnímu a historickému revizionismu i popírání holocaustu“.

Video z dílny Klagemauer.tv (Kla.tv) doprovázené komentáři na sociálních sítích nabádajícími k bojkotu očkování má na první pohled všechno, co má atraktivní reportáž mít. Znělku, moderátorku za stolem, plazmy, odkazy na jednání německé vlády a citace z vládních okruhů, Billa Gatese i názory odborníků. Informace vytržené z kontextu a naservírované divákovi lačnému po důvodech, proč se nenechat očkovat a nepodílet se na globálním spiknutí, tak našly svůj cíl i mezi Čechy.

Nejdřív zazní znělka Kla.tv a mužský hlas v němčině uvádějící další, šestiminutový příspěvek s titulkem, který kdosi pro českého diváka správně přeložil jako „Naléhavý apel: Očkování proti koronaviru zasahuje do DNA“. „Po dlouhých měsících masivního potlačování lidských práv touží spousta lidí znovu po normálním životě. Klíč k tomuto úspěchu leží dle ministryně pro vzdělání a výzkum, Anji Karliczek, jedině ve stále vyvíjející se nové vakcíně,“ navazuje moderátorka a přidává citát Billa Gatese.

V původním znění Gates řekl, že „nežádoucí účinky u 1 z 10 000 lidí jsou mnohem menší riziko, než kdyby se virem nakazilo 700 tisíc seniorů“, a uznal, že vývoj nové vakcíny je vzhledem ke starší populaci výzvou. Pro potřeby Kla.tv však měl Gates „doznat“, že „vedlejšími účinky bude trpět až 700 tisíc lidí“. „Tyto RNA vakcíny mohou způsobit daleko větší poškození, než je 700tisícová prognóza Billa Gatese,“ odkazuje moderátorka na citát spoluzakladatele Microsoftu, jehož jméno se propírá konspirátory počínaje a Ilonou Csákovou konče.

Koho od očkování neodradil Bill Gates, má zpracovat názor německých expertů. „Tyto obavy jsou potvrzené množstvím expertů. Ukážeme pouze dva příklady. Doktor Wolfgang Wodarg jako politik a zdravotník říká: Tato vakcína člověka, který bude očkován, změní geneticky. Pozastavujeme se na geneticky změněnými rostlinami a živočichy. A teď máme být kvůli takové vakcíně změněni my sami. Mohu lidem pouze doporučit: Nenechte naočkovat svoje děti, neočkujte sebe tak neopatrně a v krátké době vyvinutou vakcínou. Je to pouze obchod,“ cituje Kla.tv doktora Wodarga.

Wodargovy dřívější počiny se objevily například v rámci videa široce sdíleného na YouTube a přeloženého do jazyků zemí bývalé Jugoslávie. Publikace se pak dočkalo na stránce s názvem „Daň z krve Srbska“, proslavené publikováním neověřených informací a konspiračních teorií. Jejich analýze se následně věnovala služba německého deníku Tagesspiegel pro kontrolu faktů nebo slovenské Info Security, ve kterém se lékař dostal do jednoho vydání spolu s Marianem Kotlebou.

Zákeřná Evropská unie

Nechybí ani Evropská unie, jejíž iniciativa 1+ Million Genomes‘ Initiative má být podle Wodarga důkazem snah o nezákonný sběr a využití genetických informací občanů členských zemí. Oficiálním cílem iniciativy je však zlepšit možnosti léčby a prevence pro závažná onemocnění, například blíže pochopit, jak se rakovina a jiné nemoci chovají a jak mohou různé genetické predispozice ovlivňovat jejich průběh. EU navíc zavedla i přísná opatření proti zneužívání osobních údajů a proti neetickému využívání genetických informací.

Druhým odborníkem zmíněným ve videu je Stefan Hockertz. Člověk, který dle svých vlastních slov pracoval ve výzkumu naposledy před 16 lety, zase „vysvětluje princip nové vakcíny takto“: „V plánu CureVac, BionTech, které v této oblasti hrají hlavní roli v Německu, je přivést volnou mRNA, tzn. volný genetický materiál, přímo do našich buněk, kde bude k dispozici pro ,přečtení‘. To znamená zcela jasně genetickou přeměnu lidstva. Hlavně vůbec nevíme, jestli se ten genetický materiál usadí v zárodečných buňkách, například ve vajíčku žen nebo spermiové buňce mužů, a tím se stane dědičným.“

Stejný nesmysl jako placatá Země

Může tedy vakcína narušit lidskou DNA a modifikovanou informaci přenášet z generace na generaci? Seznam Zprávy oslovily českého molekulárního imunologa Václava Hořejšího.

„Video jsem viděl. Hrozné. Je to naprostý nesmysl. Každý, kdo tomu trochu rozumí, ví, co je RNA, co je potřeba k tomu, aby se ovlivnil genetický kód, ví, že to je naprostý nesmysl. To by se náš genetický kód musel měnit po všem, co sníme, nebo při jakékoli infekci mikroorganismem. Některé mikroorganismy opravdu pronikají dovnitř buněk, a přesto k ničemu takovému nedochází. K nějakému velice vzácnému případu, kdy se zasáhne do genetického kódu, dojít může, ale pouze v těch infikovaných buňkách. To jsou pak takzvané retroviry, ale to také vůbec nepřichází v úvahu. Naprostý nesmysl, jako by někdo tvrdil, že je Země placatá, pro odborníky je to úplně na stejné úrovni,“ uvedl a dodal, že takového názoru by byl každý člověk aspoň trochu znalý molekulární biologie.

Václav Hořejší

Václav Hořejší je český molekulární imunolog. Je autorem a spoluautorem téměř 180 původních vědeckých publikací a 20 přehledných článků publikovaných v mezinárodních časopisech, téměř 30 kapitol v monografiích a recenzovaných sbornících, mnoha odborných i popularizačních článků.

V roce 1995 byl jmenován docentem a v roce 2000 profesorem imunologie. V letech 2005–2017 byl ředitelem Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. Jeho laboratoř se zabývá výzkumem bílých krvinek. V letech března 2014–2017 působil v týmu poradců premiéra Bohuslava Sobotky jako poradce pro oblast vědy, výzkumu a vysokých škol. Roku 2020 obdržel nejvyšší vědecké ocenění v České republice, které je udělováno premiérem České republiky na základě usnesení vlády jako „česká nobelovka za vědu, výzkum a inovace“ pod názvem Národní cena vlády Česká hlava.

Z generace na generaci

Stefan Hockertz ve videu svou hypotézu o vědomém narušení lidské DNA opírá o tvrzení, že „účastníci klinické studie této nové genetické vakcíny se musí zavázat k velmi přísnému zabránění těhotenství“. Podle Hořejšího jsou však obavy v případě těhotenství jako možné kontraindikace namístě z úplně jiných důvodů.

„Pokud by to bylo tak, že kontraindikací je těhotenství, tak jen z opatrnosti kvůli tomu, aby v některých vzácných případech nějaká přehnaná imunitní reakce na očkování neuškodila plodu. Při těhotenství se opravdu v těle matky velice výrazně mění poměry imunitního systému. Například u žen, které trpí určitými typy autoimunitních chorob, může problém během těhotenství vymizet. A potom, když porodí a přestanou kojit, se vrátí zpátky. To je ale jen ilustrace toho, že těhotenství mění něco v imunitním systému. Opravdu nevím, jestli je i v případě očkování proti covidu těhotenství kontraindikací, ale klidně by mohlo být z těchto důvodů, ne kvůli nějakému takovému nesmyslu.“

Hořejší naprosto odmítá i možnost, že by Evropská unie nezákonně prováděla sběr dat s cílem využití genetických informací občanů členských zemí, jak se uvádí ve videu Kla.tv. „Jsou to takové pitomosti. Čipy v nose, 5G, mobilní aplikace umožňující měnit genetický kód. A dneska to můžou lidé šířit libovolně a potom ti, kteří jsou nevzdělaní nebo jsou k tomuto náchylní… V celé historii byli lidé náchylní věřit různým nesmyslům. O čarodějnicích, které pak upalovali, pověry všeho možného druhu. Tohle je jen moderní verze tady toho. Můžeme to lidem vymlouvat, ale paradoxně, když jim to vymlouváte, považují to za potvrzení toho, že jste spojenec v nějakém globálním spiknutí,“ uzavírá Hořejší.

Reklama

Doporučované