Hlavní obsah

Ze vzduchu voda pomocí soláru. Unikátní technologie z Česka se světu představí na Expu v Dubaji

Česko začalo stavět pavilon pro další Expo.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Česko začalo stavět pavilon pro světovou výstavu Expo 2020 v Dubaji. Představí v něm chytrý systém za desítky milionů korun, o který mají zájem třeba v Abú Dhabí.

Článek

Vypadá to jako kouzlo. I když stojí na suché poušti, stačí otočit kohoutkem a teče z něj voda. Unikátní technologie dokáže měnit vzduch na vodu. Přístroj pracuje s vlhkostí vzduchu, který filtruje, a navíc ho pohání solární panely, takže je úplně soběstačný.

S.A.W.E.R., jak se přístroj jmenuje, vznikl na ČVUT a teď bude základem českého pavilonu pro světovou výstavu Expo, která se koná příští rok v Dubaji. Přímo uvnitř komplexu má pak díky němu vyrůst bohatý přírodní porost.

Foto: Expo 2020 ČR

Český pavilon pro Expo 2020.

I proto začíná Česko se stavbou svého pavilonu jako jedna z prvních zemí, které se Expa účastní. Aby porost stihl vyrůst, musí být pavilon přichystán do konce letošního roku.

Světová výstava pak začíná v říjnu 2020. Většinu nákladů na účast na výstavě platí stát. Ministerstvem zahraničí zřízená organizace, která se o účast na Expu stará, pracuje s 280 miliony korun. Víc než půlku jí přidělila vláda, 70 milionů zbylo z předchozích ročníků Expa a 50 miliony přispěli do rozpočtu partneři akce.

Foto: Expo 2020 ČR

Systém S.A.W.E.R., který vytvořili vědci na ČVUT.

Předchozí světová přehlídka se konala v roce 2015 v Miláně. Česko za svoji prezentaci získalo třetí místo.

Jak se Dubaj i Česko na Expo 2020 chystají, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované