Hlavní obsah

Ze vzduchu „vyždímá“ vodu. Češi vezou na Expo unikátní technologii

Speciál pořadu Hi-tech Byznys, tentokrát z Dubaje, kde se příští rok odehraje světová výstava Expo.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vypadá to trochu jako kouzlo. Češi vymysleli a také vyrobili unikátní zařízení, které ze vzduchu umí udělat vodu. Navíc ho pohání jen solární energie. Hodí se proto třeba do pouště. Právě v té se v podstatě odehraje další světová výstava Expo. A bude v Dubaji, odkud je také další speciální díl Hi-tech Byznysu.

Článek

Bude to poprvé, co se Expo odehraje na Blízkém východě a alespoň na papíře to nevypadá jako úplně špatný nápad. Dubaj se prezentuje hlavně jako finanční a turistické centrum. Podle statistik tam jen loni přijelo zhruba 90 milionů lidí. Světová výstava vyjde na zhruba 6–7 miliard dolarů, což je třikrát více, než kolik stála poslední expozice v Miláně. Náklady na českou účast na Expu jsou necelých 300 milionů korun – 230 z toho platil stát.

Unikátní český systém

Expo je něco jako olympiáda. Odehrává se jednou za pět let a stojí miliardy dolarů. Jak se na ní příští rok zapíší Češi, vysvětlil v rozhovoru Jiří Potužník, šéf českého pavilonu. Ten se postaví kolem unikátního systému S.A.W.E.R, který vznikl na ČVUT. Nebude to ale jediný kus zařízení, který se letos do Spojených arabských emirátů dostane. Instalován bude taky na velbloudí farmě v emirátu Abú Zabí, kde jsme natáčeli. Farma patří jednomu z nejbližších přátel mocného vládce SAE, šejka Zayeda.

Průvodcem na farmě nám byl jeho syn, se kterým jsme probírali, kolik velbloudů za 20 milionů korun na farmě mají a proč tam chtějí instalovat právě český systém. Na velbloudí farmě bude zařízení fungovat v pilotním provozu. I v tomto místě, kde je jen pětiprocentní vlhkost vzduchu, dokáže vyprodukovat asi 100 litrů vody za den. A možná trochu překvapivě, nedostanou ji velbloudi.

Jediná hvězdná observatoř

A ve speciálním díle magazínu Hi–tech Byznys pak navštívíme i jedinou hvězdnou observatoř.

Česko je jeden ze zhruba 200 států, které se Expa v Dubaji účastní. I proto, že oficiální diplomatické vztahy jsou na dobré úrovni – v předchozích letech SAE navštívili třeba premiér Bohuslav Sobotka nebo prezident Miloš Zeman. O tom, jak jsme na tom vzájemně teď, proč tam Češi nesmí řídit auto nebo jaké jsou v jednotlivých arabských státech rozdíly, jsme mluvili s velvyslancem Česka v Abú Zabí Jiřím Slavíkem.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na Televizi Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Doporučované