Hlavní obsah

Ze vzduchu zmizí 410 tun síry, 6 tun prachu a 288 tun oxidů dusíku. Ostravanům se bude lépe dýchat

Emise oxidů síry klesnou ročně bezmála o sto procent, tedy o 410 tun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Energocentrum Vítkovice, které je na Ostravsku dodavatelem energií nejen pro domácnosti, ale i pro strojírenské giganty, jakými jsou například Třinecké železárny nebo Vítkovice Holding, či rovněž pro Vítkovickou nemocnici Ostrava, prochází kompletní modernizací. Zdraví škodlivé emise unikající do ovzduší se díky tomu sníží desetinásobně.

Článek

Dosavadní dva černouhelné kotle vítkovického Energocentra o celkovém výkonu 182 MW, které přestanou v roce 2020 plnit emisní limity, budou nahrazeny plynovou kotelnou se třemi kotly a kogeneračními jednotkami.

Nové ekologické řešení výrazně sníží emise síry, dusíku, tuhých znečišťujících látek i oxidu uhličitého. Konkrétně klesnou ročně emise oxidů síry o 410 tun (skoro 100 procent), oxidů dusíku o 288 tun (93 procent), tuhé znečišťující látky, tedy prach o 5,8 tuny (96 procent) a oxidu uhličitého o 109 tisíc tun (81 procent). Celková investice do ekologizace provozu Energocentra dosáhne 138 milionů korun.

„Energetika prochází největší revolucí za posledních padesát let. Míří k menším ekologičtějším zdrojům a úsporným a chytrým řešením,“ řekl Pavel Cyrani, člen představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ. Modernizaci Energocentra Vítkovice zajišťují právě ČEZ Energetické služby a ČEZ Energo.

Reklama

Doporučované