Hlavní obsah

Z vesnice v Rusku vyhnali po smrtelné rvačce stovky Romů, napětí mezi etniky v zemi stoupá

Ze západoruské vesnice vyhnali stovky romských obyvatel, napětí mezi etniky v Rusku stoupá.Video: Eva Soukeníková , AP, Youtube.com

 

Reklama

Západoruská vesnice Chemodanovka vyhnala stovky tamních Romů. Potvrdilo to vedení vesnice poté, co byl jeden z etnických Rusů zabit při vyeskalovaném sporu minulý týden, další je v kómatu. Více než 600 romských obyvatel města odvezly autobusy do Volgogradu.

Článek

V Rusku sílí etnické napětí mezi Rusy a Romy. Svědčí o tom případ z vesnice Chemodanovka, odkud byli romští obyvatelé vyhoštěni.

„Autobusy přivezly všechny Romy, kteří žili v Chemodanovce do Volgogradu, kde získali azyl. Nebylo to dobrovolné. Nyní se snažíme zjistit legalitu jejich pobytu zde,” řekl místní politik Sergej Fadeev ruským nezávislým novinám Novaja Gazeta.

Situace v Chemodanovce se vyostřila minulý týden. Na videu, které se objevilo na internetu, je vidět, jak hoří domy, ve kterých bydlely romské rodiny, a drsné rvačky mezi nimi a etnickými Rusy z vesnice. Jeden z účastníků bitky zemřel. Důvody nejsou zcela jasné, podle svědků šlo o obvinění místních Romů ze sexuálního obtěžování.

Zatímco Fadeev tvrdí, že byli Romové z vesnice vyhnáni násilím, místní politici tvrdí, že odešli v klidu a dobrovolně. Místní zastupitelstvo navíc tvrdí, že se problém netýká jen Chemodanovky, ale také sousední vesnice Lopatka. Dohromady jde asi o 650 Romů.

Guvernér viní USA a Západ

Incident je jeden z řady vyostřených případů zvyšujícího se etnického napětí v menších ruských městech. Události v Chemodanovce komentují různí regionální politici. Guvernér Penzenské oblasti Ivan Belozercev například obvinil Spojené státy americké: „Amerika, Západ, vložili obrovskou sumu peněz do přípravy zdejších lidí… jsou v každém regionu, včetně toho našeho, a nechtějí řešit problémy, chtějí destabilizovat situaci. Šíří tu lživé zprávy,” řekl v neděli před davem místních obyvatel.

Aby místní politici zamezili dalším vyostřeným situacím, zakázali v regionu například prodávat alkohol.

Reklama

Doporučované