Hlavní obsah

Hurikán Harvey má 31 potvrzených obětí, některá média mluví o 38 mrtvých. Hrozí další chemické výbuchy

Účet za bouři Harvey a následné záplavy stále stoupáVideo: Ruptly, Reuters, AP

 

Reklama

Záplavy v Texasu sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Harvey, jenž nejdříve jako hurikán udeřil na Texas a který jako bouře vstoupil do Louisiany, slábne. Nadále ale hrozí přívalové deště a s nimi související záplavy. Naplnila se už také obava spojená s chemičkou nedaleko Houstonu. V noci zde došlo ke dvěma výbuchům a další budou velmi pravděpodobně následovat.

Dění spojené se záplavami v Texasu jsme sledovali online

19:29 - Hrozí riziko dalších chemických výbuchů. Obyvatelé evakuovaných oblastí by se proto neměli vracet do svých domovů. K výbuchům může dojít kvůli vysokým teplotám nebo přetlaku v kontejnerech, kde se peroxid skladuje. Podle společnosti Arkema stále hrozí i to, že se peroxid dostane do vody.

19:00 - V Beaumontu probíhá evakuace nemocnic. Po selhání městských vodních čerpadel musela být evakuována nemocnice. Celá oblast je zaplavena horkou vodou. Evakuace probíhá hladce.

18:20 - Texas navštívil Mike Pence s manželkou. Viceprezident Spojených států přistál na letišti Corpus Christi. Setkal se s přeživšími v Rockportu. 

18:00 - Americká pobřežní stráž během bouře Harvey zatím pomohla více než 6 tisícům lidí a tisícovce domácích zvířat. Oznámila to na svém Twitteru.

17:39 - Město Beaumont s více než sto tisíci obyvateli nemá přístup k tekoucí vodě. Obě jeho vodní čerpadla přestala fungovat. „Musíme počkat, dokud hladina vody neklesne, než budeme moci určit rozsah škod a provést potřebné opravy, v současné době tu není žádný způsob, jak určit, jak dlouho to bude trvat,“ uvedlo město v prohlášení. Hodiny před otevřením obchodů se před nimi ve čtvrtek shlukovali lidé s nadějí, že se dostanou k balené vodě.

17:12 - Policie v americkém Houstonu a jeho okolí zatkla už 40 lidí za rabování v domech postižených záplavami. Zloději mají být přísně potrestáni. Soudkyně Kim Oggová z okresu Harris sdělila, že zajistí, aby lidé zadržení za krádež v opuštěných domech dostali co nejvyšší možné tresty včetně doživotí. Úřady upozornily, že domy obcházejí podvodníci vydávající se za záchranáře nebo distributory pomoci a snaží se dostat dovnitř. Zloději se zaměřují i na obchodní domy, z nichž si odnášejí hlavně hotovost a cigarety. Zločinnost však omezil zákaz nočního vycházení, který platí od úterka.

16:56 - Jak vypadal hurikán Harvey z vesmíru? Podívejte se na následující video

Hurikán Harvey zachytily kamery Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Jakub Říha

15:58 - Agentura FEMA oznámila, že začala přemísťovat postižené z provizorních ubytoven do hotelů. Dostala už 325 000 žádostí o výplatu pomoci a zaplatila 57 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč). Podle FEMA může žadatel dostat až 10 000 dolarů.

15:33 - Stanovení prvních odhadů škod způsobených bouřemi je podle serveru theatlantic.com obecně velmi obtížné a Harvey je zvláště těžký případ. Déšť v Texasu ještě neustal a škody se nejlépe počítají měsíce a roky po bouři. Existují dva různé typy škod způsobených přírodními katastrofami - přímé škody, jež jsou způsobeny poškozením fyzických struktur - jako budov a majetku uvnitř, a nepřímé škody, které jsou způsobené tím, že lidé přicházejí o příjmy a práci.

15:18 - V nouzi využívají lidé alternativních dopravních prostředků. Na kanoi se za mladým pacientem, který potřeboval operaci, vydal odhodlaný chirurg. Pomocí několika loděk zase zaměstnanci řetězce rychlého občerstvení Pizza Hut doručili 120 pizz potřebným. Ti byli uvězněni v zatopených domech. Minulý rok se zase během bouře vydala texaská porodní asistentka za rodící ženou na nafukovací labuti.

15:04 - Obě velká houstonská letiště jsou od středy znovu v provozu, pomalu se obnovuje autobusová a železniční doprava. Město Houston také začalo znovu zajišťovat odvoz odpadu. Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) nasadila těžké nákladní vrtulníky, aby dopravila jídlo a vodu k lidem, které nebylo možné evakuovat.

14:50 - Zatímco nejvíce postižený Houston začíná s prohledáváním zatopených domů, města Port Arthur a Beaumont, která leží na východě Texasu, se potýkají stále se stoupající vodou. Port Arthur je obklopen vodou a do tamního evakuačního centra přišly desítky lidí včetně domácích zvířat, mezi nimiž je i jedna opice. „Ano, ta opice nás trochu překvapila, ale snažíme se pomoci,” řekl manažer centra Jeff Tolliver.

14:34 - Hurikán má podle agentury AP potvrzených 31 obětí. List The New York Times, který už ve středu udával vyšší čísla než úřady, nyní napsal, že jednotlivé texaské okresy hlásí celkem 38 úmrtí. Důvodem smrti bylo například utonutí nebo zásah elektrickým proudem.

14:26 - Živelní katastrofa vyvolala vlnu solidarity mezi známými osobnostmi. Jedním z posledních, který přispěl postiženým povodněmi, byl Leonardo di Caprio. Stejně jako herečka Sandra Bullocková přispěl jedním milionem dolarů (asi 22 milionů korun). Podporu obětem vyjádřila také rodačka z Houstonu Beyoncé. Mezi další hvězdy, které přispěly obětem povodní, patří modelka a herečka Ruby Roseová, moderátorka Ellen DeGeneresová a sestry Kardashianovy. Kapela Coldplay pro oběti složila píseň, kterou zahrála na koncertu v Miami.

14:14 - Hasiči začínají prohledávat dům od domu v kriticky zatopených oblastech v Houstonu, aby zachránili uvězněné přeživší a odklidili těla zemřelých. „Tento proces bude trvat týden až dva, abychom měli jistotu, že zkontrolujeme všechna nejvíce zasažená místa,” uvedl hasič Richard Mann podle deníku Houston Chronicle.

13:55 - Záplavy způsobené bouří Harvey vyřadily z provozu zhruba čtvrtinu amerických rafinerií. Ceny benzinu vzrostly poté, co musela být uzavřena klíčová síť potrubí. Vzrůstají obavy z nedostatku dodávek paliva do velkých amerických měst.

13:33 - Texaské úřady nařídily povinnou evakuaci lidem v okolí nádrže Barker, která má chránit Houston před záplavou. Hladina v nádrži je příliš vysoko a hrozí, že přeteče přes hráz. Lidé se ale nemají vydávat na cestu za tmy, protože cesta autem nemusí být bezpečná. Mají počkat, až se rozední.

13:07 - Podle předpovědi Národní meteorologické služby (NWS) by dnes odpoledne místního času (v noci na pátek SELČ) měl být střed tlakové níže nad Mississippi, v pátek ráno už nad Tennessee a v pátek odpoledne by pak měl být nad Kentucky. V Louisianě stále silně prší a v oblasti nízko položeného New Orleans může spadnout až 25 centimetrů srážek.

12:59 - Zkáza, kterou s sebou Harvey přináší, nesouvisí s rychlostí větru, ale především s přívalovými lijáky, které ho doprovázejí. To především v Texasu vyvolalo rozsáhlé záplavy. Podle NHC hrozba katastrofických záplav na jihovýchodě Texasu a také v některých částech jihozápadní Louisiany trvá.

12:52 - Lidé žijící v okruhu 2,4 kilometru od továrny byli s předstihem evakuováni. Podle firmy je možné, že dojde k dalším výbuchům, protože chemikálie se nachází na různých místech v areálu chemičky.

Během silných dešťů spojených s hurikánem Harvey komplex kvůli přerušené dodávce elektřiny nemůže ochlazovat chemické sloučeniny, které mají být uchovány v chladu.

12:43 - „Přišli jsme o klíčové chlazení materiálů, který nyní může explodovat a následně způsobit silný požár,” řekl dříve šéf továrny Rich Rowe o uskladněných látkách, jež je k udržení ve stabilním stavu nutné chladit. Areál podniku je zaplaven do výšky takřka dvou metrů.

Rowe také v minulosti uvedl, že vedení podniku nemá možnost explozi předejít. Výbuch podle něj nastane, jakmile začne stoupat teplota. „Bude to podobné jako velký požár vyvolaný vznícením benzinu. Oheň bude výbušný a bude intenzivní,” řekl. Podle něj se bude uvolňovat černý kouř, který může podráždit oči, kůži a plíce.

12:29 - Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, což je asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé. Bez proudu je objekt od neděle, zaměstnanci sice uvedli do provozu záložní generátory, ale některé z nich přestaly ve vodě fungovat. Podnik nyní monitoruje teplotu materiálu z dálky.

12:11 - Národní středisko pro hurikány (NHC) upozorňuje na vývoj další tropické bouře Irma, která se formuje nad centrální částí Atlantiku. Prozatím neohrožuje žádné území a je těžké předpovědět její trasu. Je asi 4800 kilometrů jihovýchodně od floridského Miami. Bouři, která se posouvá na západ, doprovází vítr o rychlosti asi 95 kilometrů v hodině. Dnes nebo v pátek by mohla dosáhnout síly hurikánu s rychlostí větru 120 kilometrů za hodinu. Podle předpovědí se může stát hurikánem čtvrtého nebo pátého stupně a potrvá jí asi týden, než překoná Atlantský oceán.

11:39 - U zatopeného chemického závodu Arkema byly slyšet dva výbuchy. Americká média informovala, že lidé v okolí také viděli černý dým vycházející z továrny ve městě Crosby. Úřad texaského šerifa uvedl, že jeden policista byl převezen do nemocnice poté, co se nadýchal zplodin. Devět dalších lidí odjelo do nemocnice z preventivních důvodů. Arkema později zprávu o explozi potvrdila.

11:28 - Harvey slábne rychleji, než původní předpovědi očekávaly. Tropickou níží se podle středečního odhadu měl stát až ve čtvrtek ráno místního času, nakonec se tak ale stalo ještě ve středu večer místního času.

Video: Aligátoři na dvorku a kupy mravenců. Jak záplavy zasáhly zvířata v Texasu.

Bouře Harvey má dopad i na zvířataVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Doporučované