Hlavní obsah

Ze zdravotní pojišťovny odtekly miliony. Na koncerty Karla Gotta zůstaly jen drobné

 

Reklama

Dozorčí rada Vojenské zdravotní pojišťovny popsala, jak ředitel Karel Štein podle ní porušil zákon o veřejných zakázkách.

Článek

V době, kdy ve Vojenské zdravotní pojišťovně, která se stará o 700 tisíc pacientů, vrcholí boj o odstranění ředitele Karla Šteina, se odkrývají detaily toho, jak tu vládne.

Jeden z případů nedávno předložila na stůl dozorčí rada, která detailně popsala, jak ředitel podle ní porušil zákon a tím, že rozhodovali o zakázkách jen jeho věrní, připravil pojišťovnu o miliony.

Štein ale i přes tlaky a kritiku ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka zůstává dál v čele čtvrté největší tuzemské zdravotní pojišťovny. Jak navíc dokazují události z posledních týdnů, odvolání ředitele je zatím nad síly části správní rady v čele s náměstkem ministra obrany Tomášem Kuchtou.

O zakázkách vědělo jen pár lidí

Přidělení více než třiceti zakázek, které vyšetřuje také policie, ale ukazuje, jak Štein pojišťovnu řídí. Ředitel udělal podle dokumentů, které má Seznam k dispozici, vše proto, aby o vyplacení veřejných peněz vědělo co nejméně lidí.

O zakázkách rozhodovala pouze kancelář ředitele, která podle dozorčí rady sepsala i smlouvy s vítězi. Na své poradě, jak píše v dokumentu předseda dozorčí rady Pavel Lipka, vydal Štein také pokyn, aby všechny smlouvy byly maximálně do 500 tisíc korun. Jen tak je mohli zadat konkrétní firmě.

Šteinova kancelář si vybrala tři společnosti, v níž dříve byli nebo jsou tři podnikatelé: Martin Lafek, Pavel Vondruška a Josef Svoboda. Všechny dnes společně s Šteinem stíhá kvůli manipulaci se zakázkami a korupci policie.

Dozorčí rada navíc zjistila, že o průběhu jednotlivých soutěží nevěděli právníci pojišťovny a finanční oddělení se o nich dozvědělo, až když byly předloženy faktury k zaplacení. „Výběr všech 35 zakázek nebyl prováděn transparentně a v souladu se zákonem,“ konstatoval Lipka.

O spolupráci s pojišťovnou zpěváci nevěděli

Kde skončily miliony z peněz Vojenské zdravotní pojišťovny, není jasné. Pojišťovna zaplatila firmám, v níž byl Lafek, Vondruška a Svoboda, u každé z 35 zakázek necelých půl milionu korun. Jejich společnosti následně platily konkrétním dodavatelům většinou jen desítky tisíc korun za propagaci na koncertech zpěváků Karla Gotta, Báry Basikové, Jarka Nohavici, Davida Deyla nebo na fotbalových utkání Dukly a Slavie.

„Nikdy jsme s uvedenou pojišťovnou nespolupracovali. Přiznám se, že jsem ani nevěděl, že tam nějaké bannery jsou, dozvěděl jsem to až později,“ řekl Jiří Dvořák z kapely Boom!Band, která vystupovala s Karlem Gottem. Pojišťovna na dva tyto koncerty dala 492 500 korun, jenže u dodavatelské firmy Gbard Holding skončilo pouze 48 tisíc korun.

Lafek, který byl v minulosti akcionářem fotbalové Dukly a působil i ve Slavii, se o obvinění bavit odmítá. „Mám poradu, ozvu se později,“ řekl. Poté ale už telefon nezvedal. „Mám podepsanou mlčenlivost, kdybych vám odpověděl, tak bych se dopustil maření vyšetřování,“ prohlásil Vondruška. Ředitel pojišťovny Karel Štein se s novináři nebaví vůbec.

Redakce Seznamu však získala jeho dvoustránkové vyjádření pro správní a dozorčí radu, kde všechna pochybení odmítá. Štein uvedl, že pojišťovně zákon umožňuje zadat zakázku do půl milionu korun a v takovém případě nepotřebuje k tomu komisi, která předložené nabídky vyhodnotí. Navíc podle něj nikdo z právníků správnost smluv nezpochybnil.

Jenže sedm z osmi členů dozorčí rady je přesvědčeno, že pod Šteinovým vedením byl porušen zákon a také kvůli tomu ho stíhá policie. „Je to stále ještě v běhu, je to otevřená, živá věc,“ řekla státní zástupkyně Jitka Rybenská. „Nedokážu odhadnout, kdy vyšetřování skončí,“ dodala.

Ve hře je uvalení nucené správy

Už když to před několika týdny vypadalo, že bude ředitel odvolán, tak se do situace vložil ministr Němeček a Šteinovi pomohl. Řekl, že rozhodnutí z konce září, kdy správní rada Šteina z čela pojišťovny odvolala, je neplatné. Štein, který již předal vedení pověřenému řediteli Pavlu Kolářovi, se vrátil zpět do své kanceláře.

Člen dozorčí rady a šéf odboru Ministerstva práce Jiří Károly nyní říká, že Štein není oprávněn za pojišťovnu jednat. „V právním státě je dle mého názoru zcela nemyslitelné, aby se vedení jakékoliv společnosti svévolně rozhodlo, že jeho odvolání je neplatné a bez dalšího odmítlo se tomu rozhodnutí podřídit," uvedl Károly. Podle něj nelze zpochybňovat zářijové odvolání Šteina kvůli tomu, že se jednání správní rady zúčastnili dva členové, jejichž členství je sporné.

Ředitel nyní dělá vše proto, aby získal co nejvíce lidí ve správní radě na svou stranu a zbavil se tak kritiků. Pojišťovna nyní vypsala volby na její nové členy z řad odborářů. Ministr financí Andrej Babiš, jehož úřad má ve správní radě svého zástupce, ale uvedl, že Štein zapomněl oslovit náhradníky z předešlých voleb, kteří by mu zřejmě nebyli loajální. Jeho kritici říkají, že postupuje v rozporu s předpisy. Babiš nyní vyzval Němečka, ať situaci řeší. Ten mu však vzkázal, ať se obrátí na správní radu.

Kvůli tomu, že je správní rada spory paralyzována, se mluví o tom, že by mohla být vyhlášena nucená správa nad Vojenskou zdravotní pojišťovnou. „V případě, že by ta správní rada nebyla schopná konat a domluvit se, tak by to riziko hrozilo,“ prohlásil Němeček s tím, že to nyní není aktuální. Podle člena správní rady Tomáše Kuchty, který patří mezi hlasité kritiky ředitele Šteina, ale nejsou pro uvalení nucené správy splněny zákonné podmínky.

Reklama

Doporučované