Hlavní obsah

Že Zeman nejmenuje vítěze? Ať pamatuje na bonmot o blbcích, vzkazuje opozice

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Předvolební projekt Seznam Zpráv „Otázka pro příštího premiéra“.

Reklama

Co budou dělat kandidáti na premiéra, pokud zvítězí ve volbách, ale prezident je přesto nepověří sestavením vlády? Byla by to chvíle pro pokus o sesazení Miloše Zemana?

Článek

Prezident Miloš Zeman zopakoval, že jako vítěze voleb neuzná koalici složenou z více stran. Sestavením vlády by pověřil lídra strany, která by získala nejvíc hlasů samostatně.

„Nechci být nezdvořilý, ale asi budu. Pokládám předvolební koalici za podvod,“ řekl Miloš Zeman v rozhovoru pro Prima CNN.

Takový postup by otevíral možnost jmenovat premiérem Andreje Babiše i v případě, že by jeho hnutí ANO ve volbách přeskočila buď koalice Pirátů a Starostů, nebo Spolu složená z ODS, TOP 09 a lidovců.

Prezident navíc naznačil, že může nechat vládnout Babišovu vládu bez důvěry dlouhou dobu, možná i do konce svého mandátu. A otevřeně přiznal, že právě Babišovi ve volbách fandí. „Uznávám, že volby jsou tajné, ale protože jsem průzračný člověk, tak vám řeknu, že budu volit hnutí ANO,“ dodal prezident.

Zeptali jsme se proto kandidátů na premiéra, co na takový postup říkají. A jak by reagovali, pokud by jim prezident v případě vítězství možnost sestavit vládu upřel.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům.

Jak byste postupoval, pokud by prezident po volbách nepověřil sestavením vlády vítěze voleb, jak avizuje?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

My neřešíme politikaření. Ale soustředíme se na reálnou práci - pomoc firmám a lidem z krize, obnovu země po covidu a pozitivní kampaň, kde prezentujeme náš kvalitní program pro rozvoj Česka, aby se zde všem dobře žilo. Věřím, že lidé naší dlouholetou práci na komunální, krajské a celostátní úrovni oceňují a dají nám ve volbách důvěru. Pokud získá naše koalice silnou podporu, bude to jasné vyjádření přání lidí. V případě, že se pak ve Sněmovně najde většina pro společnou vládu, prezident tomu nedokáže zabránit.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

Našim cílem je, aby koalice Spolu volby vyhrála a měli jsme možnost změnit politiku v naší zemi. To je nyní prvořadý úkol. Nespekulujme příliš o tom, „co bude, když“. Je to předčasné, nechme nejprve rozhodnout voliče a pak vyjděme z volebních výsledků. Jsem přesvědčen, že sestavením vlády by po volbách měl být pověřen ten, kdo bude schopen zajistit pro svou vládu většinu ve Sněmovně. Parlamentní demokracie je založena na principu, že vláda musí mít v zákonodárném sboru většinu. To musí respektovat každý ústavní činitel. Prezident Zeman by se po volbách měl řídit svým vlastním bonmotem o tom, že „jen blbec nemění své názory“ a svým jednáním neuvést zemi do ústavní krize.

Andrej Babiš, předseda ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Ústava neobsahuje žádné omezení prezidenta ve výběru osobnosti na předsedu vlády, tedy takový krok ani nemůže být impulsem pro kohokoli, aby organizoval ústavní puč proti hlavě státu. Je sice při sestavování politických vlád po volbách do Poslanecké sněmovny tradice pověřit sestavením vlády předsedu politické strany, která volby vyhrála, nebo kandidáta, kterého taková politická strana navrhne. Ale to nijak neomezuje výhradní právo prezidenta na jmenování podle jeho úvahy. Prezident hledá u politických stran představitele, který je schopen integrovat se zástupci těchto stran jak program, tak osobnosti, které budou mít za primární cíl zájem státu a celé české společnosti. Proto prohlášení prezidenta považuji za běžný ústavní postup.

Tomio Okamura, předseda SPD

Pokud vím, tak se pan prezident vyjádřil, že pověří sestavením vlády zástupce vítězné politické strany. Takový postoj pana prezidenta má logiku, neboť sestavit úspěšně vládu má největší šanci politická strana, která získá největší počet mandátů od voličů. V případě různých účelových předvolebních koalic je reálný předpoklad, že se rozpadnou pět minut po volbách.

Reklama

Doporučované