Hlavní obsah

Žebříček deseti nejbohatších rodin na světě. Za minutu vydělají i přes milion korun

Foto: Profimedia.cz

Waltonovi vlastní americký Walmart a jsou nejbohatší rodinou světa.

Reklama

Čísla, ze kterých vám bude přecházet zrak: 1 614 760 korun za minutu, 92,3 milionů korun za hodinu a 2,3 miliardy korun za den. Takovou rychlostí roste bohatství rodiny Waltonů, která vlastní americký Walmart a je podle agentury Bloomberg nejbohatší rodinou světa.

Článek

Jen za dobu, co jste dočetli úvod, se jejich bohatství rozrostlo o 23 tisíc dolarů. To je více než půl milionu korun. Rodina Waltonová byla podle žebříčku nejbohatších rodin na světě na první příčce už v roce 2018. Od té doby se ze 39 miliard dolarů stalo 191 miliard dolarů. To je v přepočtu téměř 4,5 bilionu korun a také je to 2,6 násobek českého státního dluhu.

Druhé místo v žebříčku nejbohatších rodin na světě se stala rodina Marsových, ta dohlíží na stejnojmennou společnost nejvíce známou svými čokoládovými tyčinkami. Od začátku roku zbohatli o 37 miliard dolarů, a jejich celkový majetek dosáhl částky 126,5 miliardy dolarů. V přepočtu téměř 3 bilionů korun.

Těsně za rodinou Marsových se na třetí příčce umístili bratři Charles a David Kochovi, kteří řídí petrochemickou korporaci Koch Industries. Jejich majetek se zvýšil za uplynulý rok o 26 miliard dolarů, a dnes činí 124,5 miliardy.

Na čtvrtém místě je královská dynastie Al Saúd ze Saúdské Arábie, která vlastní aktiva v hodnotě 100 miliard dolarů. Celková čísla zahrnují kolem 5000 saúdských princů a celkově rodina čítá neuvěřitelný počet zhruba 25000 členů. Významných členů, kteří zastávají důležité funkce, je okolo jedné stovky. Hlavní příjmy pramení z těžení a následného prodávání ropy. Největší ropná společnost na světě, Saudi ARAMCO, vznikla v roce 1933 pod názvem California-Arabian Standard Oil Company, která v této době měla jako první povolení těžit ropu v nově vzniklé Saúdské Arábii.

Na pátém místě jsou bratři Alain a Gerard Wertheimerovi, majitelé módního domu Chanel. Jejich majetek se odhaduje na 57,6 miliardy dolarů. To je více než 1,3 bilionu korun.

Na šestém místě je rodina Dumasových, které patří módní dům Hermes a vlastní majetek v hodnotě 53,1 miliardy dolarů.

Na sedmém jsou hned tři belgické dynastie: Van Dammeové, Spoelberchové a De Meviusové. Ti spravují pivovary Anheuser-Busch InBev a vlastní aktiva v hodnotě 52,9 miliardy dolarů.

Osmé místo obsadily německé rodiny Boehringerová a von Baumbachová, kterým patří farmaceutický koncern Boehringer Ingelheim. Jejich společnost sídlí v Ingelheimu a po celém světě provozuje 140 poboček, v nichž pracuje více než 46 000 zaměstnanců. Jejich jmění dosahuje téměř 52 miliard dolarů.

Devátí jsou Ambaniové, kteří kontrolují indickou průmyslovou skupinu Reliance Industries. Ta má poměrně široký záběr. Zabývá se energetikou, petrochemií, textilem, přírodními zdroji, maloobchodem nebo telekomunikacemi. Rodinné bohatství je tak v hodnotě 50,4 miliardy dolarů. V přepočtu 1,1 bilionu korun.

Na konci desítky jsou Američani Cargill a McMillan vlastnící potravinovou společnost Cargill. Podnikání Cargillu zahrnuje nákup, zpracování a distribuci obilí a dalších zemědělských komodit, stejně jako výrobu a prodej potravin pro hospodářská zvířata a ingredience pro zpracované potraviny a farmaceutika. Společnost je nyní s ročními výnosy přesahující stomiliardovou hranici největší americkou korporací v soukromém vlastnictví. Bohatství partnerů se blíží téměř 43 miliardám dolarů.

Za rok stoupl majetek 25 nejbohatších rodin světa o 24 %, a podle výpočtů Bloomberg činí 1,4 bilionu dolarů.

Reklama

Související témata:
Alexandre Dumas

Doporučované