Hlavní obsah

Žebříček nej placených sportovců vede basketbalista. Je v něm jediná žena

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nejlepší český basketbalista současnosti Tomáš Satoranský na olympiádě v Tokiu.

Reklama

Mezi deseti nejlépe placenými sportovci jsou basketbalista, hokejisté a fotbalisté. Prvenství obhájil Tomáš Satoranský z NBA, který za sezonu vydělal 218 milionů korun. V pětadvacítce je i žena – tenistka Barbora Krejčíková.

Článek

Nejlépe placeným sportovcem Česka je opět basketbalista působící v NBA Tomáš Satoranský. Prvenství v žebříčku obsadil druhý rok v řadě. Žebříček pětadvaceti nejvíce vydělávajících českých sportovců sestavila již posedmé česká mutace časopisu Forbes.

Letos však mezi deseti nejlépe placenými sportovci nefiguruje ani jedna žena. V pětadvacítce se najde kromě dvou zástupců basketbalu jedna Češka, která se prohání po tenisových kurtech. Zbytek doplňují hokejisté a fotbalisté.

Z žebříčku totiž vypadly tenistky Petra Kvitová i Karolína Plíšková. Jejich výkony na kurtech nestačily na to, aby získaly dostatečnou finanční odměnu, která by je v seznamu udržela. Plíšková sice bodovala ve Wimbledonu, ale ten už nespadal do sledovaného období.

Novou tváří a zároveň jedinou ženou v pětadvacítce je tenistka Barbora Krejčíková, olympijská vítězka z Tokia ve čtyřhře a dvojnásobná držitelka titulu na Roland Garros, který jí vynesl bezmála 40 milionů korun. V žebříčku se umístila na 17. místě.

Lídr žebříčku Satoranský svým příjmem předčil i hokejisty, jejichž platy snížila struktura víceletých kontraktů a pokles dolaru. Basketbalista obhájil pozici platové jedničky díky tříleté smlouvě na 30 milionů dolarů, kterou podepsal v roce 2019 při přestupu z týmu Washington Wizards do Chicago Bulls.

Nejlepší český basketbalista současnosti by se na první příčku mohl dostat i příští rok, pokud se neodehraje nic mimořádného. Roční kontrakt na 10 milionů dolarů (251 milionů korun) má i v týmu New Orleans Pelicans, kam nedávno přestoupil.

Forbes počítal výdělky sportovců jako hrubý příjem za období červenec 2020 až červen 2021 ze dvou zdrojů – platu od klubu, případně prize money a peněz od sponzorů.

Reklama

Doporučované