Hlavní obsah

Žebříček nejbohatších Čechů zažil zemětřesení. V čele i na dalších místech

Podívejte se na žebříček nejbohatších Čechů. Kellnerová s rodinou vlastní 374,7 miliardy korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pandemie zamíchala žebříčkem nejbohatších Čechů a Češek. Poprvé má v čele ženu Renátu Kellnerovou, vdovu po Petru Kellnerovi. V seznamu také nikdy nebylo tolik nových tváří jako letos.

Článek

Letošní žebříček nejbohatších Čechů přináší tolik změn jako dlouho žádný jiný. Na hospodaření stovky nejúspěšnějších mužů a žen Česka se podepsala hlavně pandemie. Zamíchaly jím především firmy z oblasti e-commerce a technologií, které ze současné situace těžily.

Seznamu poprvé vládne žena – Renáta Kellnerová, vdova po zakladateli a hlavním majiteli impéria PPF Petru Kellnerovi. Nyní se svou rodinou ovládá majetek v hodnotě 374,7 miliardy korun.

V žebříčku také přibylo devět nováčků. Dosud jich nikdy nebylo tolik na tak vysokých příčkách. Na 26. místo usedl otec a spolumajitel firmy Rohlík.cz Tomáš Čupr, na 32. místě je zakladatel společnosti ShipMonk Jan Bednář.

Mezi dalšími nově příchozími jsou i Zdeněk Šoustal a Milan Kratina z firmy Accolade, Josef a Ondřej Průšovi z Prusa Research, manželé Kijonkovi ze Zásilkovny, Marcel Soural z Trigemy a Hubert Palán ze start-upu Productboard. Z tohoto seznamu lze vyčíst, že se v poslední době mimořádně dařilo sektoru e-commerce a technologickým start-upům.

To také zajistilo nárůst majetku Aleši Zavoralovi, zakladateli onlinového obchodního domu Alza.cz, z loňských 18 miliard korun na 65 miliard korun. Stal se tak skokanem roku.

Forbes pro výpočet hodnoty jeho majetku poprvé použil srovnání s e-commerce retailery obchodovanými na veřejných trzích. V tomto sektoru hodnota společností a jejich akcií v uplynulém roce enormně rostla.

Během pandemie rostly akciové trhy, které dosahovaly vrcholů, což se podepisuje i na ocenění firem. I díky tomu narostl majetek stovky nejbohatších Čechů na 1,64 bilionu korun, zatímco loni to bylo 1,3 bilionu korun.

Spodní hranice pro zařazení se tak z loňské 1,5 miliardy korun posunula na 2,5 miliardy. Drtivé většině podnikatelů majetek rostl, jen v osmi případech šla jeho hodnota dolů.

Česká mutace časopisu Forbes žebříčky vytváří od roku 2012, světová verze již od roku 1987. K výpočtům magazín použil hodnoty k 15. září 2021 a vycházel z účetních závěrek roku 2020.

Magazín hodnotí podle metodiky mateřské organizace, zisků, obratů i dluhů firem, dívá se na cash flow a konzultuje ohodnocení s burzovními a finančními analytiky. Vychází také z rozhovorů se samotnými majiteli firem, s jejich řediteli a spolupracovníky.

Reklama

Doporučované