Hlavní obsah

Žebříček: Nejmenší byt nestojí ani milion, největší vyjdou na 50 milionů

Foto: Svoboda & Williams

Byt v rezidenčním domě Celínka, kde se loni prodala vůbec nejdražší bytová jednotka - za 49 milionů korun.

Reklama

Jakou propast mezi sebou nechávají největší a nejmenší prodané byty v Česku za loňský rok? Rozdíl tvoří až tři sta metrů čtverečních, ukazují žebříčky. Zatímco nejmenší byty nemusí stát ani milion korun, ty největší až 50 milionů.

Článek

Největší loni prodaný byt v Česku měří více než 330 metrů čtverečních. Vzhledem k mimopražské lokalitě, nachází se totiž v Pardubicích, se jeho cena přehoupla lehce přes osm milionů korun. Navzdory jeho velikosti tak oproti jiným v žebříčku největších prodaných bytů stál několikanásobně méně.

Žebříček deseti největších prodaných bytů začíná na 239 metrech čtverečních. Takže desátý největší byt je jedním z nejdražších prodaných bytů v Česku za uplynulý rok vůbec - nového vlastníka stál téměř 25 milionů korun. Osm z deseti největších bytů se prodalo v Praze.

Cenou i nezvykle velkou výměrou vynikají byty v pražské ulici Elišky Krásnohorské. Bydlení se nachází v luxusní rezidenci Celínka, která v minulém roce evidovala nejdražší prodej bytu vůbec - jednotka za 49 milionů má rozlohu 240 metrů čtverečních. Pro porovnání - to je jako téměř pět průměrných pražských bytů 2+kk.

+3

Velké byty, zejména mimo prémiové lokality

Obecně však velkým bytům odliv turistů a cizinců s vysokou kupní silou nepřeje. Zájem o ně klesá jak na úrovni nájmů (jen v závěru roku se jich pronajala pouhá polovina z obvyklého počtu), tak v případě prodejů. Celá řada majitelů proto uvažovaný prodej raději odkládá a čeká na návrat investorů ze zahraničí s vyšší kupní silou, než mají Češi. Ti, kteří však prodat musí, se pravděpodobně dostanou na výrazně nižší cenu než loni touto dobou, zejména pokud se jejich nemovitost nenachází v prémiové lokalitě.

„Pokud se jedná o zcela unikátní byt, svého kupce za dobrou cenu pravděpodobně najde i nyní. Pokud se však nachází ve zcela běžné lokalitě, utrpí jeho prodejní cena nízkou poptávkou. Ta je oslabená chybějícími zájemci ze strany západních cizinců, kteří se v době koronavirové pandemie stahují z Česka,“ uvádí Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

„Kdo chce koupit byt jako investici, ten za dané situace nadále míří především na ekonomicky racionální malé byty do maximální dispozice 2+kk,“ dodává.

Nejmenší prodané byty roku 2020

Vůbec nejmenší byt loňského roku má dispozice ateliéru 1+kk o ploše jen 15 metrů čtverečních. Z pohledu velikosti by se tak do vloni prodaného největšího bytu (336,95 m2) vešel více než dvacetkrát. Z žebříčku deseti malých bytů je také jedním ze dvou, který svou cenou nepřekročil milion korun. Důvod násobně nižší ceny je lokalita. V hlavním městě totiž kupující pořídí byt, byť o rozloze jen pár metrů čtverečních, za výrazně vyšší cenu.

Rozhoduje lokalita

Mezi nejžádanější bytové jednotky dlouhodobě patří nemovitosti ve velkých městech, které jsou v pěkné lokalitě s dobrou dostupností do centra. „Nejčastěji mají lidé na Sreality.cz zájem o byty ve Středočeském kraji, Praze, Jihomoravském, ale i Moravskoslezském kraji,“ sdělila Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

Podle jejího vyjádření stále platí, že nemovitosti, jejichž rozloha je větší, mají nižší prodejní cenu za metr čtvereční než menší bytové jednotky.

„Obecně hraje prim i docházková vzdálenost na metro a velikost bytu. Ta umožňuje jeho případný rychlý pronájem. Není tedy divu, že nejpoptávanější jsou bytové jednotky do 50 m2. Vzhledem k současné situaci na trhu v oblasti pronájmů, kdy výrazně vzrostl počet nabídek menších bytových jednotek, které byly dříve pronajímány cizincům a spíše krátkodobě, se jejich aktuální výnosnost z tohoto hlediska letos snížila. Zájem o jejich koupi ale na českém trhu trvá,“ vysvětlila Hana Kořínková pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované