Hlavní obsah

Zeď bude, na sociálních sítích se musím krotit. Donald Trump dal první velký povolební rozhovor

 

Reklama

Příštího amerického prezidenta zpovídala moderátorka televize CBS Lesley Stahlová. Mluvilo se i o potratech a zbraních.

Článek

Stanice CBS dnes v noci odvysílá první rozhovor, který Donald Trump dal po svém zvolení prezidentem Spojených států. Část slavného pořadu 60 minut ale televize už zveřejnila - tu, ve které Trump slibuje vyhostit miliony nelegálních přistěhovalců a zachovat právo Američanů držet zbraň.

„Opravdu budete stavět zeď?" zeptala se příštího amerického prezidenta moderátorka Lesley Stahlová. „Ano," zněla jeho nekompromisní odpověď. Později s nadsázkou dodal, že je přece ve stavebnictví velmi dobrý.

Trump dále upřesnil svoje plány ohledně nelegálních přistěhovalců. Chce jich dva, ale možná až tři miliony deportovat nebo zavřít - ty, kteří mají nějaký kriminální záznam, nejčastěji za drogové delikty nebo členství v ganzích.

Šéf Sněmovny reprezentantů republikán Paul Ryan v reakci na rozhovor pro CBS reportérům z televize CNN řekl, že zákonodárci v současné době nejsou ani zdaleka připraveni na přijetí nových nařízení ohledně deportace nelegálních přistěhovalců. Soustředit se budou spíš na zrušení Obamacare.

Jedním z úkolů, které na Donalda Trumpa po usednutí do Bílého domu čekají, je jmenování nového soudce Nejvyššího soudu. O konkrétních jménech se v rozhovoru nemluvilo, jasné ale je, že nový soudce bude proti právu žen na interrupci. „Jsem zastáncem nenarozeného života, a ti soudci budou také jeho zastánci. A budou velkými stoupenci druhého dodatku ústavy," řekl Trump. Druhý dodatek ústavy zaručuje Američanům právo na volné držení zbraně, na jeho omezování jsou obyvatelé Spojených států velmi citliví.

Nebojte se

Při rozhovoru se Donald Trump obrátil i k tisícovkám demonstrantů, kteří ve velkých amerických městech proti jeho zvolení prezidentem už několik dnů demonstrují. Vzkázal jim, aby se nebáli a zůstali v klidu.

Moderátorka Leslesy Stahlová mu připomněla jeho nedávný tweet, ve kterém si stěžoval, že demonstranti jsou profesionálové a že protesty jsou nefér.

Trump přiznal, že na sociálních sítích, které mu podle něj i expertů velmi pomohly vyhrát volby, se bude muset trochu krotit.

Reklama

Doporučované