Hlavní obsah

Zeď nad Vychovatelnou v Praze 8 bude vyprávět příběh Anthropoidu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zeď nad Vychovatelnou v Praze 8 bude vyprávět příběh operace Anthropoid, při které se českoslovenští parašutisté pokusili zlikvidovat v květnu 1942 říšského protektora Reinharda Heydricha.

Článek

Mural s historickým příběhem by měl být zhotoven letos na jaře. „Rádi bychom dílo odhalili nejpozději v květnu, kdy si budeme připomínat 79 let od této významné události,“ řekl radní Prahy 8 Michal Švarc.

Osmá městská část se zapojila do projektu Galerie hlavního města Prahy, ve kterém Praha výtvarně upravuje nevzhledné betonové plochy v obydlených oblastech. Soutěže se zúčastnilo 23 námětů a odborná komise vybrala dílo výtvarníka Jakuba Marka. Návrh komise ocenila pro propojení tématu muralu s historickým příběhem, který se odehrál v nejbližším okolí.

„Žijeme v místech, která hrála významnou roli během druhé světové války, a cítíme potřebu příběhy odboje proti nacistickému Německu vyprávět i nastupujícím generacím. Forma grafitti a komiksu je mladým bližší než psaný text či přednáška,“ uvedl Švarc. Nevýhodou je prázdný prostor kresby, který možná bude znehodnocen tagy a jinými graffiti. Autor je ochoten spolupracovat na opravách malby a její udržitelnosti během roční expozice, uvedla Praha 8 v tiskové zprávě.

Atentát na Heydricha byl největším protinacistickým činem odboje v Evropě. Českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš se nelítostného nacistu a spoluautora takzvaného konečného řešení židovské otázky pokusili zlikvidovat 27. května 1942. Osudnou se mu stala právě silnice pod Vychovatelnou v Libni, kudy téměř každý den projížděl. V ostré zatáčce nedaleko Bulovky musel protektorův vůz zpomalit kvůli tramvaji a stal se snadným terčem. Vozu nejprve vstoupil do cesty Gabčík, který se pokusil vystřelit ze samopalu, v hlavni se mu ale vzpříčil náboj. V záloze byl Kubiš, který na vůz hodil bombu. Netrefil se sice do vozu, bomba vybuchla před pravým zadním kolem, úlomky ale Heydricha vážně zranily.

Heydrich útok přežil, ale nečistoty zanesené do ran vedly k sepsi. Zemřel o pár dní později, 4. června. Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili mnoho odbojářů a lidí, kteří jim pomáhali. Kubiš s Gabčíkem a dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostele svatých Cyrila a Metoděje.

Reklama

Doporučované