Hlavní obsah

Zeď platit nebudeme, vzkázal mexický prezident Trumpovi. Ten zavádí 20% daň na import

Zeď platit nebudeme, vzkázal mexický prezident Trumpovi. Ten zavádí 20% daň na importVideo: Anita Baselová

 

Reklama

Daň uvalená na import z Mexika by měla Spojeným státům přinést zhruba 10 miliard dolarů ročně.

Článek

Spor mezi Mexikem a USA o zeď na vzájemné hranici graduje. Zatímco Mexický prezident Enrique Peňa Nieto oznámil, že jeho země nebude stavbu zdi financovat a současně zrušil návštěvu ve Washingtonu, Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že na import z Mexika hodlá zavést dvacetiprocentní daň. "Řekl jsem, že za výstavbu zdi nebudou platit Američané. Pokud nechce platit Mexiko, budeme to řešit takto," řekl ve Filadelfii.

Daň uvalená na import ve výši 20 % by měla Spojeným státům přinést zhruba 10 miliard dolarů ročně, oznámil tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Samotné zavedení daně by tak mělo být schopné zaplatit Američanům celou výstavbu zdi.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zrušil svou návštěvu USA, kde se měl příští týden sejít s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Důvodem je spor kolem stavby zdi na hranici obou zemí, kterou ve středu šéf Bílého domu nařídil exekutivním příkazem.

Peňa Nieto tak reagoval na tweet amerického prezidenta, jenž jej nepřímo vyzval, aby zrušil plánovanou návštěvu Spojených států, pokud jeho země nehodlá zaplatit za stavbu zdi mezi Mexikem a USA.

Vyjádření mexického prezidenta na sebe nenechalo dlouho čekat. Jen několik hodin po zveřejnění Trumpova tweetu oznámil, že úterní návštěvu Washingtonu ruší.

„Pokud Mexiko nehodlá zaplatit za stavbu tolik potřebné zdi, pak bude lepší zrušit nadcházející schůzku,” napsal ve čtvrtek Trump na svém Twitteru. Trump v tweetu poukázal na to, že jeho země má s Mexikem deficit obchodní bilance ve výši 60 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) a severoamerická obchodní dohoda NAFTA připravila Američany o mnoho pracovních míst.

Peňa Nieto plán na stavbu zdi již dříve ostře odsoudil a ve čtvrtek dopoledne také oznámil, že svou návštěvu Spojených států, plánovanou na příští úterý, ruší. Mexický prezident o svém rozhodnutí informoval také Trumpa. Svým krokem tak kategoricky vyloučil, že by se jeho země jakkoliv finančně podílela na stavbě zdi.

„Říkal jsem to již dříve a říkám to znovu. Mexiko nebude platit za žádnou zeď. Lituji a odsuzuji rozhodnutí USA pokračovat v budování zdi, která nás po léta dělila, místo abychom se sjednocovali. Mexiko nevěří ve zdi,” prohlásil mexický prezident ve středu.

„Schůzka s mexickým prezidentem by byla neplodná a to do té doby, dokud k nám nebude Mexiko přistupovat férově a nebude respektovat zájmy Američanů," prohlásil později ve čtvrtek Donald Trump před republikánskými poslanci Kongresu ve Filadelfii.

Video: Jak bude vypadat Trumpova zeď s Mexikem.

Reklama

Související témata:

Doporučované