Hlavní obsah

Zelená barva uklidňuje, zjistili v ODS a přestali používat plasty

Reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí: Václav Dolejší se vydal na bezplastový kongres ODS a chytil Ivana Langera při činu. Podívejte se na video.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Rebelie v ODS: Staří straničtí harcovníci si na bezplastový kongres, kde vše bylo vyrobeno z recyklovaných materiálů, tajně propašovali plastové lahve.

Článek

Pokud pozvánku na letošní kongres ODS viděl a četl Václav Klaus, otec zakladatel, musel zvedat obočí, podtrhávat si nesouhlasnou vlnovkou a povzdechnout si, že už i konzervativci „jednostranně preferují zajíce před lyžařem“.

„Celý kongres bude bezplastový a veškeré materiály budou vytištěné na recyklovaném papíru. Dokonce i visačky jsou vyrobeny z recyklovaného papíru a biobavlny,“ stálo v pozvánce na 29. sněm pravicové strany, který se o víkendu odehrál v pražské hale O2 Universum.

Člověk by si ještě mohl myslet, že skutečným smyslem šokujícího rozhodnutí není ochrana přírody, ale spíše naplnění základního myšlenkového schématu ODS, v němž stojí Klausova věta, že „pití z plastových lahví je levicové“.

Bambusové tužky…

Jenže u stánku europoslanců ODS, tak bytostných konzervativců, jakými jsou Alexandr Vondra a Jan Zahradil, se vyjeví skutečná pravda. Leží tady bambusové tužky, znovupoužitelná taška z bavlny na nákupy nebo brožurky na hnusném chlupatém papíru.

„Péče o životní prostředí je konzervativní hodnota, kterou si nesmíme nechat vzít. Máme povinnost předat krajinu ne v horším, ale v lepším stavu, než jsme ji přebírali,“ říká s chladnokrevným výrazem Alexandr Vondra – a je rázem zvolen novým místopředsedou ODS.

… a kelímky z kukuřice

Občanští demokraté, kteří ještě nedávno byli ochotni postavit dálnici přes Boubínský prales, najednou pijí kávu z jakýchsi rozložitelných biokelímků vyrobených z kukuřice a míchají si ji dřevěnými míchátky.

V zákulisí kongresu opatrně vyjadřují kritiky někteří rebelové. „Tohle přece není kafe. Když to není v porcelánu, není to káva,“ zlobí se senátor Tomáš Jirsa.

Nejdál ale zajde bývalý místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer, kterému se i přes přísné zelené kontroly u vstupu podaří na kongres propašovat plastovou lahev na jedno použití.

Podívejte se na video nahoře v článku, jak reagoval, když jsme Langera chytli při činu.

Víkendového kongresu se zúčastnil také šéf Senátu Jaroslav Kubera, tady se můžete podívat na jeho krátký videonekrolog:

Malý velký muž. Vášeň pro kouření a politiku.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované