Hlavní obsah

Zelené domy mohou brát energii z cihel. Ty budou konkurovat bateriím

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Cihly už nebudou sloužit jen na stavbu domů a dalších budov. Dostanou novou funkci, která dokáže rozsvítit světla a napájet menší elektroniku. Z materiálu se stane úložiště elektřiny dodávající energii zeleným domům.

Článek

Doposud cihly sloužily především jako materiál ke stavbě budov. Chemici ale u tohoto stavebního prvku, který lidstvo používá už tisíce let, objevili nový potenciál. Na řadě reakcí ukázali, že stavební cihly mohou být přeměněny na zařízení pro ukládání energie, která je dostatečně silná na to, aby dokázala rozsvítit LED světla.

„To, co jsme v naší práci prokázali, je dostačující k rozsvícení osvětlení, které by mohlo být zakotveno uvnitř stěn domu,“ řekl jeden z autorů studie Julio M. D'Arcy, odborný asistent chemie na Washingtonské univerzitě v St Louis v Missouri.

Chemický proces změnil vizuál materiálu z jeho typického červeného odstínu na tmavě modrou barvu. Cihly ocenili i architekti, zejména pro jejich přitažlivý vzhled a schopnost ukládat teplo. Jeho použití k ukládání elektřiny však nikdy předtím nebylo vyzkoušeno. „Dalším cílem je snaha o uložení většího množství energie, aby se jí dala napájet přímo ze stěn domu i větší zařízení, jako třeba notebook,“ dodal D'Arcy.

Chce to čas

Cihly, z nichž jsou postaveny zdi domu, by jednou mohly být řešením zelené energie. „Využili jsme toho, co cihly nabízejí, což je velmi pevný materiál,“ uvedl D'Arcy. Aby byly běžné cihly schopné skladovat elektřinu, výzkumníci do nich přidali sérii plynů. Podle D'Arcyho prvky reagují s chemickými složkami cihel a pokrývají je sítí plastových nanovláken, která jsou dobrými vodiči elektřiny. S touto příměsí jsou pak cihly schopné uchovávat energii.

Cihly se však od baterií liší v několika zásadních ohledech. Ačkoli mohou ukládat velké množství energie, superkondenzátory ji nemohou dodávat po stejně dlouhou dobu, jako může baterie. „Baterie dodá takovou energii, která vám umožní řídit auto 300 mil, ale superkondenzátor umožní jeho velké zrychlení,“ okomentoval to D'Arcy.

Inteligentní cihly mohou konkurovat lithium-iontovým bateriím, používaným u mnoha solárních systémů, které jsou zdrojem čisté energie. Jejich technologie by mohla být vyvinuta tak, aby umožňovala novou metodu skladování energie za použití snadno dostupných materiálů.

Jak ale upozornil server CNN, vědci zatím varují, že vývoj „inteligentních cihel“ bude ještě potřebovat nějaký čas, než se začnou používat ve stavebnictví. Ještě nějakou chvíli tedy potrvá, než se stěny domů promění v baterie pro ukládání obnovitelných zdrojů energie.

V Česku do toho nepůjdou

Výrobci cihel na tuzemském trhu podobné inovace nechystají. „V dnešní době se vymýšlí a vylepšuje převážně designová stránka cihel, ať už jde o formát, jiný tvar, barevnost, či pevnost. Základ jako takový však vždy zůstává stejný,“ popisuje obchodně technický zástupce firmy Brickland Jan Drahoňovský.

„Lícová cihla jako taková nemá potenciál sama o sobě být úložištěm energie a není u ní normovaný požadavek ani na akumulaci tepla. Lícový materiál je čistě estetická záležitost na provětrávané fasády,“ říká Drahoňovský.

Podle něj Česká republika nemá potenciál stát se globálním ani evropským hráčem na trhu se zdicím materiálem. „Proto předpokládáme, že čeští výrobci dlouhodobě neplánují žádné novinky. U cihel bych potvrdil výrok, že vše, co se dá vynalézt, už bylo vynalezeno,“ uvedl Drahoňovský. Společnosti se podle něj budou spíše soustředit na modernizaci a zefektivnění výroby cihel, snížení nákladů firem, zvýšení zisku a kvality cihel.

Reklama

Doporučované