Hlavní obsah

Zelenina výrazně zdražuje. Cena poroste ještě minimálně měsíc

Foto: Pixabay

Cena cibule jen v posledním týdnu vzrostla o 30 procent.

Reklama

Ceny zeleniny rostou. Například u cibule v posledním týdnu vyrostla až o 30 procent. A zdražování bude pokračovat. Na vině jsou malé zásoby ve skladech a koronavirová nákaza, která zdražuje zeleninu napříč Evropou.

Článek

Česká zelenina už v obchodech většinou došla, a tak řetězce musí nakupovat z ciziny. Jenže tam letí ceny nahoru a zdražení se přenáší i na české pulty. Jen v posledním týdnu cena cibule vyrostla o 30 procent a následuje ji i mrkev.

„Zelenina teď zdražuje a hlavně – zdražovat teprve bude. Je to dáno celkovým vývojem cen na evropském trhu,“ říká předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Důvodů je podle něj několik. Loňská úroda nebyla nejlepší a k tomu se přidala i koronavirová nákaza, která přinesla zdražení na celém trhu. V Česku se to pak potkává i s větší spotřebou zeleniny – lidé jsou doma a více vaří.

„Teď se doprodává stará sklizeň, a protože se čeká na novou, musí se tyto položky dovážet. Celý evropský trh jde kvůli nákaze nahoru, přidává se i zdražování koruny vůči euru, a cena proto roste. Naší snahou je ale udržet ji dole,“ říká mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Někde už zdražení propuklo naplno. „Nárůst začal už teď, u některých plodin je to deset až 30 procent. Velké zdražení ale přijde v dalších týdnech,“ říká Hanka. Ceny porostou, dokud nebude čerstvá zelenina. Tedy zhruba ještě asi měsíc. „České zásoby zeleniny jsou malé. Vydrží zhruba do konce ledna, do konce února. Pak jsme plně závislí na dovozu,“ dodává Hanka.

Například u cibule jen mezi lednem a únorem cena podle dat statistického úřadu vyrostla o více než korunu – z 18,37 za kilogram na 19,41 koruny. Teď šla ještě výš.

Jedním z českých pěstitelů cibule je Zemědělské družstvo Všestary. Cibuli tady pěstují zhruba na stovce hektarů, a jsou tak jedním z největších producentů v Evropě. I tady pozorují celoevropskou nervozitu kvůli pandemii. „Dá se říct, že poptávka v prvních dnech velmi citlivě zareagovala na paniku a výrazně vzrostla, pak se ale vrátila do obvyklých úrovní,“ říká Monika Nebeská, předsedkyně představenstva ZD Všestary a jednatelka Všestary Group.

Konkrétně o cibuli je ale zájem vyšší a i tady čekají, že cena nadále poroste. „Cena se samozřejmě odvíjí od celkové situace na trhu dané komodity,“ dodává Nebeská.

I ona upozorňuje na malou potravinovou soběstačnost Česka. „Zajištění potravinové soběstačnosti by mělo být prioritou národní zemědělské politiky. Právě taková situace, která nyní nastala s koronavirem, nám připomíná, jak zranitelný je globálně propojený svět. Budeme-li například veškerá rajčata pro evropský trh pěstovat v jedné zemi, co se stane, až z důvodu epidemie export z této země úplně ustane? A to je přesně to, co nyní vidíme u řady komodit,“ dodává Nebeská.

Připomíná, že zatímco v loni touto dobou se například brokolice prodávala koncovému zákazníkovi zhruba za 35 korun za kus, teď je to skoro 50 korun.

Reklama

Doporučované