Hlavní obsah
Online

Porošenko uznal porážku, novým ukrajinským prezidentem je komik Zelenskyj

V ukrajinských prezidentských volbách Volodymyr Zelenskyj.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Příštím ukrajinským prezidentem by se podle předběžného průzkumu u volebních uren měl stát herec Volodymyr Zelenskyj, exprezident Petro Porošenko obhajující mandát neuspěl. Vyplývá to z informací sociologických společností, o nichž informovala ukrajinská média.

Článek

Podle průzkumu, který zveřejnila televize 112, získal Zelenskyj 74 procent hlasů, Porošenko 26. Podle jiného průzkumu vyhrál Zelenskyj se 73 procenty, Porošenko získal 27 procent.

Zelenskyj v reakci na předběžné odhady poděkoval voličům za podporu a slíbil jim, že jejich důvěru nezklame. „Dokázali jsme to společně… Díky celému našemu týmu, všem vojákům a dobrovolníkům za to, že chrání Ukrajinu,“ prohlásil zřejmý vítěz voleb. „Děkuji Ukrajincům, kteří mě podpořili, i těm, kdo hlasovali jinak. Slibuji, že nikoho z vás nezradím,“ řekl. Státům postsovětského regionu pak podle listu Ukrajinska pravda ze svého volebního štábu vzkázal: „Pohlédněte na nás, všechno je možné!“

„Příští měsíc opustím úřad hlavy státu, tak rozhodli Ukrajinci. Jejich rozhodnutí přijímám. Ale rozhodně chci zdůraznit, že politiku neopouštím,“ prohlásil Porošenko.

Zelenskyj byl ve druhém kole favoritem, prakticky všechny předvolební průzkumy mu přisuzovaly hladké vítězství. Jeho soupeř, který před pěti lety získal prezidentský mandát hned v prvním kole, se nezkušenému Zelenskému snažil čelit poukazem na své politické zkušenosti a úspěchem v úsilí o samostatnost ukrajinského pravoslaví.

Ukrajinská média označují odhady výsledků za zcela jednoznačné. Podle listu Ukrajinska pravda je zřejmé Zelenského vítězství drtivé.

  • Ukrajina nijak zvlášť nejásá

    Žádné speciální oslavy dnes večer v centru Kyjeva po ohlášeném vítězství herce Volodymyra Zelenského v prezidentských volbách na Ukrajině nepropukly. Na kyjevském bulváru Chreščatyk se mládež bavila jako každou neděli, ať tancem, pojídáním cukrové vaty, nebo korzováním.

    „Zelenskyj je borec, prima chlap, všichni ho mají rádi. Budí naději, že bude líp a že nebude lidem brát peníze,“ řekl ČTK o drtivém vítězství politického nováčka dvacetiletý Ajchem, zatímco jeho kamarád Jevgenij připustil, že se vlastně neví, co se od nového prezidenta dá čekat.

  • Zelenskyj navrhne příměří pro Donbas a vrátí zajatce z Ruska

    Pravděpodobný vítěz ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj propustí generálního prokurátora země, navrhne zastavení palby v Donbasu, přestěhuje prezidentské sídlo a vrátí domů všechny Ukrajince zajaté v Rusku. Slíbil to dnes Ukrajincům po oznámení předběžných odhadů, podle nichž s přehledem porazil svého protikandidáta Petra Porošenka. Zelenskyj bude hájit ukrajinský jazyk, bude podporovat minský mírový proces a bude-li zapotřebí, požádá Porošenka o pomoc.

  • Bojkot na Krymu a Donbasu

    Voleb se nezúčastnilo několik milionů oprávněných voličů žijících na okupovaném Krymu a v Donbasu obsazeném částečně proruskými separatisty. Donbaské „lidové republiky“ hlasování bojkotovaly, krymské okupační úřady je označovaly za záležitost cizího státu. Podle odhadů vyjelo z Krymu hlasovat do ukrajinského vnitrozemí 700 až 800 Ukrajinců.

  • Volební účast se podle předběžných informací pohybovala kolem 58 procent

  • Porošenko je hrdý na úroveň demokracie na Ukrajině

    „Volby byly férové a transparentní, v souladu s evropskými standardy. Jsme jedinou postsovětskou zemí, kde vůdce může být demokraticky změněn, na to jsem pyšný,“ řekl v projevu končící prezident.

  • Rusko Porošenkovu porážku vítá

    V Moskvě prognózu komentoval šéf zahraničního výboru horní parlamentní komory Konstantin Kosačov, podle něhož je výsledek pro Porošenka „ponižující a ostudný“. Podle ruského politika si exprezident porážku zaslouží.

  • Profil Volodymyra Zelenského

    Video: Kateřina Zemanová, Jiří Vokřál

  • Zelenskyj ovládl všechny oblasti

    Podle ankety společnosti TNS Kantar, při níž u volebních uren informovalo o své volbě na 20 000 lidí, zvítězil Zelenskyj ve všech ukrajinských oblastech, i když na východě a jihu země měl podstatně vyšší podporu. Zatímco ve východních oblastech podle odhadů odevzdalo Zelenskému hlas 88 procent hlasujících a na jihu 86 procent, na západě země to bylo 52 procent. V Kyjevě odevzdalo Zelenskému hlas 60 procent voličů.

  • Porošenko uznal porážku, s politikou ale nekončí

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko po zveřejnění odhadovaných výsledků prezidentských voleb uznal svou porážku. Prohlásil ale, že navzdory neúspěchu z politiky neodejde. Vyzval své stoupence, aby se nikdy nevzdali.

    „Přátelé, jste nejlepší,“ vzkázal po očividné porážce prezident svým stoupencům. „Drazí členové týmu, spoluobčané, novináři, nikdy se nevzdávejte. Nikdy, nikdy, nikdy,“ dodal, aby zdůraznil svůj záměr neodejít navzdory neúspěchu z politické scény.

    „Příští měsíc opustím úřad hlavy státu, tak rozhodli Ukrajinci. Jejich rozhodnutí přijímám. Ale rozhodně chci zdůraznit, že politiku neopouštím,“ prohlásil.

Reklama

Hlavní zprávy