Hlavní obsah

Zelený mor plení na jihu Francie ovocné stromy a levanduli

Foto: Profimedia.cz

Snímek olivovníků poblíž vesnice Fontvieille v Provence.

Reklama

V úrodné Occitanii se šíří nebezpečná bakterie Xylella fastidiosa, která sice nepředstavuje žádné nebezpečí pro lidské zdraví, ale může být smrtící zejména pro olivovníky, levanduli a další typické rostliny Středomoří.

Článek

Smrtící bakterii, kterou přenáší na rostliny hmyz z rodu cikád, zaznamenali pěstitelé v Occitanii loni koncem srpna během inspekce pro ochranu rostlin ministerstva zemědělství. Letos se pole působnosti tohoto „zabijáka rostlin“, který představuje hrozbu pro více než 600 druhů z 80 různých botanických čeledí, rozšiřuje.

Pro největší zemědělský region ve Francii Occitanie / Pyrénées-Méditerranée, který si drží světové prvenství v rozsahu vinic a současně francouzské prvenství s nevyšší zemědělskou produkcí v bio kvalitě, představuje šíření takové nákazy nepředstavitelnou pohromu.

Přírodní dědictví v ohrožení

Letos v lednu bylo kontaminováno již dvacet tři oblastí, rozdělených do dvou různých částí – jedné při obci Trèbes a druhé u Capendu. Kolem každé lokality je vymezeno území v okruhu 2,5 km, aby se zabránilo šíření nákazy, a v zasažených oblastech bylo nutné zcela zničit vegetaci v okruhu sto metrů od nakažených rostlin.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie likvidace napadeného stromu ve francouzském městě Menton.

Jak upozorňuje prefektura, „tato bakterie je lidskému zdraví neškodná, může být však smrtelná pro vinnou révu, citrusy, ovocné stromy, olivy, avokádo, oleandr, dub, javor a další typické rostliny regionu,“ varují státní úřady. „Multiplexová“ bakterie s různými kmeny v oblasti letos zatím nenapadla ani révu či olivovníky, ale suché listy švestek, mandlovníků či levandule napovídají pokračujícímu šíření nákazy.

Jaké jsou příznaky?

V současné době neexistují žádné léčebné ani preventivní prostředky. Evropské předpisy zaměřené na zabránění šíření těchto bakterií doporučují vykořenění a zničení kontaminovaných rostlin a posílení dohledu.

Problémem je i to, že příznaky napadení nejsou příliš jednoznačné. Vadnutí a žloutnutí či usychání listů nebo větviček se dá snadno zaměnit s jiným typem onemocnění, a podobně jako u lidských bakterií či virů se nemusí projevit vůbec (asymptomatická rostlina). V rostlině mohou být bakterie rozloženy nerovnoměrně, narušit produkci ovoce, nebo usmrtit celou rostlinu. A šíří se velmi rychle.

Bakterie už řádila v Itálii i Španělsku

Situace není srovnatelná s Itálii, která první ohnisko Xylella fastidiosa oznámila již v roce 2013 v oblasti Apulie, kde se velmi agresivní kmen bakterie rychle rozšířil na olivovníky a od té doby se nákaza vyvinula do epidemie s exponenciální expanzí. Od roku 2016 Španělsko prokázalo přítomnost několika poddruhů Xylella fastidiosa na široké škále rostlin na Baleárských ostrovech a poté i na pevnině, přičemž došlo k obrovským škodám v mandlových sadech v provincii Alicante. Bakteriologická laboratoř ANSES v Angers zjistila, že ke kontaminaci francouzských regionů došlo v roce 2015 na Korsice, a v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur pravděpodobně dokonce ještě dříve.

Olivové háje francouzské Riviéry zabírají více než 4500 hektarů s přibližně 300 000 stromy. Místní úřady proto důsledně sledují situaci a minulý rok identifikovaly první výskyt nákazy na několika olivovnících v Antibes a v Mentonu. „Počet případů roste, ale zatím je podíl zasažených rostlin poměrně nízký,“ sdělil ředitel zelených prostranství města Antibes Jeff Menetrier. V případě podezření jsou jednotlivci i profesionálové povinní informovat obec nebo státní úřady, které v případě alarmujících zjištění musí odstranit napadené rostliny v okruhu 100 metrů prostřednictvím velmi přísného protokolu, jenž zahrnuje dezinfekci nástrojů a spálení odpadu.

V rámci preventivních opatření Antibes a celý departement zakázal také dovoz určitých rostlin z postižených oblastí. K otázce ohledně prevence šíření se vyjádřil i předseda zemědělské komory Michel Dessus. Podle něj musí zdejší zahradníci pečlivě sledovat olivovníky a další rostliny a pracovat na zachycování hmyzu, který může přenášet nákazu, v ochranných sítích.

Reklama

Doporučované