Hlavní obsah

Železná opona internetu. Zatímco Huawei podepsal smlouvu na výstavbu sítě 5G v Rusku, USA firmu odmítají

Největší ruský operátor se dohodl s Huawei na výstavbě 5G sítě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V průběhu návštěvy čínského prezidenta v Rusku podepsal tamní největší operátor MTS smlouvu na vývoj technologií a výstavbu 5G sítě s čínskou firmou Huawei. Před tou varoval například i NÚKIB.

Článek

Jako digitální studená válka by se dala označit současná situace okolo čínského technologického gigantu Huawei. Zatímco Spojené státy tlačí na své spojence, aby s firmou nespolupracovali, společnosti se povedlo podepsat významnou smlouvu v Rusku.

V době, kdy je v Moskvě na návštěvě čínský prezident Si Ťin-pching, podepsal největší ruský operátor MTS smlouvu na vývoj technologií a výstavbu 5G sítě. S dodavatelem v této dohodě je čínská firma Huawei, které Západ vytýká její možné zapojení do špionáže. Tato nařčení společnost dlouhodobě popírá. Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo přesto v únoru letošního roku uvedl, že země nebude sdílet citlivé informace se spojenci, kteří budou využívat technologie Huawei.

Spolupráce navíc přichází v době, kdy probíhá obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, vztahy mezi Amerikou a Ruskem také nejsou v současnosti zcela ideální. Naopak rusko-čínská diplomacie vzkvétá, obě země se například dohodly na výstavbě jaderných reaktorů. Čína je také stabilní odběratel ruského uhlí a elektrické energie. Podle analytiků CNN se tak na Huawei ukazuje, jak svět rozděluje nová železná opona v podobě internetu 5G.

Huawei v Česku od roku 2004

Třeba v Česku se produkty firmy Huawei používají už od roku 2004, a velká část sítě je tak postavená právě na technologiích této čínské společnosti. Problémy začala mít společnost teprve loni – operátorům by se tak přestavba sítí mohla značně prodražit. To se ostatně týká i výstavby sítě 5G. „Jakákoli síť pro mobilního operátora jde samozřejmě postavit bez technologií společnosti Huawei,” uvedl pro Seznam odborník na telekomunikace Ondřej Malý. „Pro operátora to pravděpodobně bude o něco dražší,” dodal.

Bezpečnostní riziko v samotném používání technologií Huawei při výstavbě sítí 5G Malý nevidí. „To riziko do budoucna těch nejmodernějších technologií 5G je v tom, že ten vývoj stojí a padá – a odehrává se – v zemi, která není spojenecká,” řekl Malý.

Reklama

Související témata:

Doporučované