Hlavní obsah

Železničáři začnou opravovat nádražní budovu v Teplicích letos

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Správa železnic zahájí rozsáhlou opravu historické nádražní budovy v Teplicích letos. Nejprve se obnoví část secesní výpravní budovy zvenku. ČTK to řekl Dušan Gavenda ze Správy železnic.

Článek

Vhodné využití památkově chráněné budovy chce najít pracovní skupina.

S rekonstrukcí se počítalo až v roce 2022. Se zhotovitelem projektové dokumentace se ale Správa železnic dohodla na rozdělení prací do etap. Se zahájením té první se počítá koncem letošního roku.

Na projektové dokumentaci se aktuálně pracuje. „V těchto dnech bylo dokončeno skenování stávajícího stavu výpravní budovy. Dokončuje se architektonická studie určující nový vizuál výpravní budovy, zároveň již probíhají i práce na dokumentaci pro stavební povolení,“ uvedl Gavenda.

Práce podle odhadu potrvají dva až tři roky. Harmonogram i náklady musí zohlednit památkovou ochranu stavby a budou se zpřesňovat. Po celou dobu rekonstrukce budou podle Gavendy vždy zachovány všechny základní služby pro cestující, jako je prodej jízdenek, krytá čekárna a WC.

V první etapě prací se opraví střechy včetně krovů a část fasády. Bude vyměněna také příslušná část oken a dveří. Součástí dalších prací bude zřízení bezbariérového přístupu do budovy, rekonstrukce 1. nástupiště, zvednutí jeho hrany a nové zastřešení. U nádraží se vybudují nová parkoviště, stání pro kola i zamykatelné cykloboxy. Část parkovacích míst a část stání pro kola bude doplněná o dobíjecí stojany.

Původní novorománská stavba pochází z roku 1858. Nádraží se postupně rozšiřovalo o další budovy a na přelomu 19. a 20. století už nesloužilo jen dopravě, ale v jednom ze sálů se například konaly plesy.

Možnosti využití památkově chráněné budovy mají vyplynout ze studie, která nyní vzniká. „Jejím cílem je mimo jiné propojení území před a za nádražím s centrem města a k lázeňské zóně, vytvoření dostatečné kapacity záchytného parkování. Nejdůležitějším cílem je zabránění nekoordinovanému rozvoji území,“ uvedl teplický zastupitel Petr Šíla (ODS). Pracovní skupina sdružuje všechny vlastníky předmětných pozemků a staveb.

Reklama

Doporučované