Hlavní obsah

Železný tleskal svým následníkům: Vadlejch bral stříbro, Veselý bronz

Foto: Profimedia.cz

Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý, držitelé stříbrné, respektive bronzové olympijské medaile za hod oštěpem na OH v Tokiu.

Reklama

Desátou a jedenáctou medaili z olympijských her v Tokiu získali pro českou výpravu v předposlední den akce oštěpaři. Jakub Vadlejch vybojoval stříbro, Vítězslav Veselý bronzovou medaili. Česká oštěpařská škola opět zazářila.

Článek

Podruhé v Tokiu se stalo, že Češi brali v jedné disciplíně medailový „double“. Ve střeleckém trapu to skončilo zlatem a stříbrem dvojice Lipták-Kostelecký. Českou oštěpařskou dvojici sice dnes porazil Ind Čopra, ovšem i kombinaci stříbro-bronz bere samozřejmě česká atletů výprava všema deseti.

Medailová sbírka, která připutuje do Prahy z Tokia, je nadmíru bohatá, zisk 11 medailí vyrovnává dosud nejúspěšnější hry z pohledu české účasti. Po 11 medailích vezli Češi už z OH 1996 v Atlantě a 2012 v Londýně. Na předchozích hrách v Riu se poskládala sbírka s 10 medailemi, ta je tedy překonána a vylepšena.

Ale konkrétně atletika dosud nejen medailově, ale dá se říct, že prakticky vůbec nezářila. Finálovou účastí překvapila na 1500 metrech Kristiina Mäki, ale nejen medaile, ani pozice v top 8 jednotlivých disciplín jako by byly pořád zakleté.

Hodně se čekalo například od oštěpařek, zejména od Nikoly Ogrodníkové a i 40leté matadorky, dvojnásobné olympijské šampionky Barbory Špotákové. Skončily už v kvalifikaci, podobně jako Irena Gillarová.

Ale slávu české atletiky i její oštěpařské tradice pozdvihli nakonec Jakub Vadlejch s Vítězslavem Veselým.

České medaile z OH v Tokiu

Zlato: Lipták (střelba, trap), Prskavec (vodní slalom, K1), Krpálek (judo), Krejčíková–Siniaková (tenis)

Stříbro: Rohan (vodní slalom, C1), Kostelecký (střelba, trap), Vondroušová (tenis), Vadlejch (atletika, oštěp)

Bronz: Choupenitch (šerm, fleret), Šlouf–Dostál (kanoistika, K2, 1 000 m), Veselý (atletika, oštěp)

Pro třicetiletého Vadlejcha jde o druhou velkou medaili v kariéře, tu první, také stříbrnou, má z MS v Londýně 2017.

Osmatřicetiletý Vítězslav Veselý je mistrem světa z roku 2013 z Moskvy. Na olympijských hrách v Londýně byl v roce 2012 nejprve zklamaný ze čtvrtého místa, to se ale po dodatečné diskvalifikaci původně stříbrného Ukrajince Pjatnycji za doping proměnilo v bronz.

Dvojici českých medailistů předal v Tokiu stříbrnou a bronzovou medaili Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru a člen Mezinárodního olympijského výboru.

Z tribuny závod sledoval Jan Železný, největší legenda této disciplíny, který na OH posbíral tři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Před ním psala historii této disciplíny i Dana Zátopková, olympijská vítězka z Helsinek 1952, stříbrná v roce 1960 v Římě.

Od Železného stříbra na OH 1988 v Soulu platí, že ať v mužské či ženské kategorii má český oštěp vždy zastoupení v olympijském finále. A jak už jsme nastínili, sbírá přitom i spoustu medailí. Tak jako dnes.

Čeští borci přitom nepatřili mezi největší favority soutěže. Ale formu načasovali na Tokio dokonale. Už v kvalifikaci si posunuli svá letošní maxima. A ve finále náčiní ve třetí sérii ideálně vyletělo z ruky Veselého, který se pokusem 85,44 metru posunul v té chvíli na druhou příčku.

Z ní ho v páté sérii odsunul krajan Jakub Vadlejch, z jeho ruky letěl oštěp až do vzdálenosti 86,67 m.

Vítězný Níradž Čopra v prvních dvou sériích mrštil oštěpem vždy za 87 metrů, jeho vítězný pokus měřil 87,58 metru. Pak už se nezlepšoval, ale jeho výkony již zůstaly mimo dosah českých závodníků. A naopak nikdo z dalších finalistů už nepředvedl nic, čím by ohrozil české medailové pozice.

Jan Železný, držitel světového rekordu 98,48 m, mohl na tribuně spokojeně zatleskat.

Reklama

Související témata:
Vítězslav Veselý

Doporučované