Hlavní obsah

Zelinářce ani dopis Babišovi nepomohl. Rok života s EET

Obchod kladenské důchodkyně je po roce EET stále otevřen. Český květák je na pultě.

 

Reklama

Po roce jsme se opět vydali do Kladna za devadesátiletou důchodkyní, která napsala Babišovi a její příběh doprovodil spuštění EET.

Článek

Ten příběh prolétl před rokem celou republikou.

Ministr financí Andrej Babiš obhajoval svůj projekt elektronické evidence tržeb, který tvrdě kritizovali živnostníci, a na poslední chvíli se rozhodl k drobným úpravám systému. Když to kritici využili jako argument, že EET není dostatečně promyšlena, vytáhl dopis z Kladna.

„Pokud mi píše 89letá důchodkyně z Kladna, která má malý obchůdek, jež nemá vlastně ani internet, má malinké tržby, tak taková paní, jež prodává vyloženě to ovoce, zeleninu pro důchodce, může požádat Finanční správu o paušální daň a domluvit se s ní, že zaplatí 600 korun ročně a potom nemusí evidovat,” popsal obsah novinářům.

Měl na mysli úlevu, díky níž by ze systému EET byli osvobozeni obchodníci, kteří si ročně vydělají méně než 250 tisíc korun.

Na výjimku se zapomnělo, dosud Sněmovnou neprošla, ale kladenský koloniál U Drvotů evidenci přežil.

Autorce dopisu pro Babiše, která kdysi pracovala jako ředitelka školy, je už devadesát let, a tak v obchodě pracuje už hlavně její syn.

Malý obchod v bývalé garáži vedle rodinného domu na okraji Kladna je připojen k internetu, vydává předepsané účtenky a sousedé z nejbližšího okolí jsou jeho stálými zákazníky.

Majitelku podporují. „Já jí fandím a fandím všem, kteří se nechtějí evidence tržeb zúčastnit,” řekl jeden z nich.

Reklama

Doporučované