Hlavní obsah

Zelináři se obávají, zda příští sezonu opět poznamená epidemie

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pěstitelé zeleniny s obavami vzhlížejí k příští sezoně, kterou kvůli pandemii koronaviru zřejmě opět poznamená citelný nedostatek pracovní síly z tuzemska a hlavně ze zahraničí.

Článek

Už letošní rok byl pro tuzemské pěstitele zeleniny velmi náročný a mnozí zřejmě stanou před rozhodnutím, zda příští rok zredukovat plochy se zeleninou. ČTK to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

„Na to, abychom udrželi pěstební plochy zeleniny na současné výměře, potřebujeme především zajistit celoroční dostupnost pracovní síly a pomoci vyřešit situaci firem zaměřených na dodávky pro veřejné stravování,“ uvedl Hanka, podle kterého zelináři mají z příští sezony velké obavy. „Ta pro nás začíná již v březnu. Česká republika má administračně náročný systém, který mnohé zájemce o práci v Česku odradí. Potřebujeme výrazně zjednodušit a především zrychlit vízový proces, abychom byli konkurenceschopní,“ upozornil Hanka.

Letošní sezona byla pro tuzemské pěstitele zeleniny velmi náročná. Kvůli pandemii koronaviru měli potíže zajistit dostatek pracovníků, z nichž značná část pochází ze zahraniční. „Největší problémy nastaly při zakládání porostů v dubnu a květnu a také při nástupu sklizňových prací počátkem června. Tou dobou pěstitelé zvládali situaci jen s krajním vypětím. Nebýt účinné pomoci ze strany ministerstva zemědělství, situaci bychom nezvládli,“ řekl Hanka.

Situace se v létě stabilizovala a aktuální nabídka pracovní síly je díky končící sezoně a klesajícímu objemu sklizňových prací zatím dostatečná. „Výjimku tvoří podniky, které se potýkají s dopady karanténních opatření,“ podotkl Hanka. Podle něj je důležité, aby po skončení prodloužené platnosti krátkodobých víz nebyly kvůli rostoucímu počtu nákaz uzavřeny hranice. „Mnohé podniky zajišťují dodávky zeleniny do obchodní sítě po celou zimu. Zejména Vánoce jsou zatěžkávací zkouškou,“ upozornil.

Tuzemská sklizeň konzumní zeleniny v roce 2019 meziročně vzrostla o 27.478 tun na 226.341 tun. V roce 2018 se naopak meziročně propadla bezmála o 43.000 tun. Letošní úroda je oproti loňsku podle Hanky vyšší, hlavně zásluhou počasí. „To samé se ale nedá říci o kvalitě. Deštivé počasí se na kvalitě zeleniny nepříznivě podepsalo. Velké škody nám způsobil i kalamitní výskyt hraboše, proti kterému nemáme jak se bránit,“ uvedl.

Farmářské ceny hlavních druhů zeleniny na podzim díky dostatečné nabídce výrazně klesly a v příštích měsících se podle Hanky nedá očekávat jejich výrazný růst. „Bohužel pokles farmářských cen se na pultech projevil až se značným zpožděním. Aktuální farmářské ceny se mnohdy pohybují na hranici výrobních nákladů, pro nás je tahle sezona hodně těžká,“ dodal Hanka.

Reklama

Doporučované