Hlavní obsah

Video zachytilo prezidenta, jak pomáhá staré Číňance. Zemanův mluvčí scénu popřel

Mobilní video vzniklo podle autorů v neurčené části Pekingu v době, kdy prezident Zeman navštívil Čínu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na internetu se objevilo neznámé video z Číny, kde v uplynulých dnech pobýval Miloš Zeman. Hradní Jiří Ovčáček je označil za roztomilý fake.

Článek

AKTUALIZACE – Podle informací, které dorazily s podpisem nezávislého zpravodajského deníku Hong Kong Free Press (HKFP) vzbudil český prezident Miloš Zeman při své oficiální návštěvě čínského Pekingu nebývalý rozruch, když místní ženě na ulici daroval svou hůl.

Pravost videa popřel mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Video označil za příklad hybridní války. „Pan prezident vzal celou věc s humorem, není důvod k nějakému většímu rozčilování. Říkám, že je ve své podstatě velmi roztomilé,“ uvedl pro ČT mluvčí. Podle Ovčáčka nebude Hrad zjišťovat, kdo je autorem videa ani jak vzniklo.

Do českých médií dorazil rovněž email, ve kterém se jako šéfredaktor Hong Kong Free Press představil Tom Grundy a sdělil, že video “nebylo distribuováno jeho deníkem”.

Podle oficiálního programu, zveřejněného Kanceláří prezidenta republiky, nebyla zastávka, kterou má video zobrazovat, součástí Zemanova oficiálního programu.

Co je na videu?

Na videu z mobilního telefonu zastavuje prezidentská kolona před restaurací v blíže neurčené části Pekingu.

Místní policista se snaží od vchodu do budovy vykázat sedící starou ženu, která se zdráhá z místa odejít. Muž, který vypadá a zní jako Miloš Zeman, policistu na záběrech za pomoci své hole zastaví. „Nechte tu nebohou ženu na pokoji,“ je slyšet prezidentův hlas i přes chaotickou situaci a okolní ruch ulice.

Následně je vidět, jak prezident přistupuje k překvapené sedící ženě, pohladí ji po tváři a daruje jí svou hůl, bez které se vzhledem ke svému zdravotnímu stavu pohybuje už jen zcela výjimečně.

Krátce s ní hovoří, přičemž si k sobě povolá i překladatele. Nakonec ženě předává krabici, pro kterou do auta posílá člena svého doprovodu. Obsah krabice není znám.

Z místa prezident odešel bez své hole, za asistence jednoho ze svých bodyguardů.

Detaily, které nesedí

Podle Ovčáčka svědčí o nepravosti videa více věcí. Mezi nimi například i to, že na záběrech není vidět on sám. U prezidenta je při takovýchto událostí vždy přítomný, cituje mluvčího server iRozhlas.

Server dále upozorňuje, že je velmi podivné, že při vycházení z automobilu není prezidentova ochranka přímo u něj. Fakt, že při oficiální návštěvě sedí stařenka v prostoru, kde se prezident pohybuje, je podle iRozhlasu nesmysl.

Reklama

Související témata:

Doporučované