Hlavní obsah

Zeman: Babiš nechce být premiérem, protože s ním nikdo nechce jednat

Foto: ČTK

Miloš Zeman.

Reklama

Miloš Zeman dnes poskytl první rozhovor po své říjnové hospitalizaci. „Andrej Babiš, se kterým jsem před chvílí telefonicky mluvil, nemá zájem o to, stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat,“ řekl.

Článek

Přepis části rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem pro rozhlasovou stanici Frekvence 1.

Včera vás přemístili po skoro měsíci pobytu na jednotce intenzivní péče na rehabilitační pokoj. Zeptám se, jak vám je?

Já se cítím naprosto normálně a dokonce, protože nejsem přetížený, tak lépe než obvykle. Představte si, že například už měsíc nekouřím. Neříkám, že mně to vydrží, ale měsíc, to už je docela dlouhá doba.

Mrzí vás nicméně, že nemůžete stále přijímat návštěvy kromě vašeho pana kancléře?

No já už to pokládám za zbytečné, ale na druhé straně já si ještě pár dní počkám.

Nebudu chodit okolo horké kaše. Česko má měsíc po volbách. V době, kdy končily, jste musel do nemocnice. Měl jste v nějakou chvíli možnost si v hlavě ty výsledky voleb z analyzovat?

Samozřejmě, že ano. Překvapil mě neúspěch Pirátů, který byl extrémnější, než jsem čekal, ale právě na tomto neúspěchu se můžete přesvědčit, jak prolhaná jsou česká média, ale dokonce i průzkumy veřejného mínění, neboť v obou případech byli Piráti favorizováni, a to do té míry, že pan Bartoš už byl nahlížen jako budoucí ministerský předseda.

Pánové Fišerové a další jsou nyní hluboce zklamáni stavem, ve kterém se nacházím. Ale víte ona lidská nenávist, Karel Kryl kdysi říkal, že Česko by se mělo jmenovat země závisti, lidská nenávist je téměř nekonečná, alespoň u některých osob. Tak například veřejně prohlásil katolický kněz páter Halík, Tomáš Halík, že bych neměl žít, že by bylo lépe, kdybych nežil. Inu, typický katolický kněz.
Miloš Zeman, prezident ČR

Převzít moc je připravená pětikoalice Spolu a PirStan. Zítra byste se měl formou videokonference spojit se šéfem ODS Petrem Fialou. Je hodně témat, která s ním chcete řešit?

Tak v tomto okamžiku je to především téma jmenování Petra Fialy premiérem. K tomu musí proběhnout ještě několik kroků. Vláda musí podat demisi po ustavující schůzi Sněmovny, no ale myslím si, že tam nebude žádný problém a víte proč, no protože Andrej Babiš, se kterým jsem před chvílí telefonicky mluvil, nemá zájem o to, stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat.

Pět stran v jedné vládě. Je to pro Česko v této složité době risk podle vás?

Tak za prvé de facto máme v parlamentu devět stran, některá je ad hoc vládní, některá je ad hoc opoziční a má to určitou dynamiku, ale ano, risk to samozřejmě je.

Budete si důkladně číst programové prohlášení, nebo už jste tak učinil, protože Česká televize některé úryvky zveřejnila.

No tak já jsem si především prostudoval programy všech politických stran. Některé se mi líbí více, některé méně. Není to devotní, ale například program ODS je mi sympatický. A víte, co jsem považoval za nejhorší program?

Kdo může za Zemanem, pokud dostane výjimku

  • návštěva nejeví příznaky covid-19, případně jiného respiračního onemocnění
  • po celou dobu návštěvy musí mít nasazenu ochranu úst a nosu (respirátor FFP2 nebo obdobný prostředek vždy bez výdechového ventilu s filtrační účinností minimálně 94 % dle příslušných norem), s výjimkou dětí do 15 let věku, které na těchto místech mohou nosit i jiné ochranné prostředky, kterými jsou zdravotnická obličejová maska nebo obdobný prostředek naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky, které brání šíření kapének
  • návštěva na oddělení proběhne pouze na pokoji, kde je pacient hospitalizován
  • návštěva může trvat maximálně 30 minut, přičemž u pacienta během návštěvy mohou být přítomny maximálně 2 osoby
  • návštěva absolvovala nejdéle před 72 hodinami PCR vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, nebo absolvovala nejdéle před 24 hodinami antigenní test s negativním výsledkem, nebo byla očkována proti onemocnění covid-19 a doloží to národním certifikátem o provedeném očkování
  • návštěva musí doložit, že u očkování uplynulo od aplikace druhé dávky nejméně 14 dní, nebo od aplikace dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu nejméně 14 dní
  • návštěva může také doložit, že prodělala laboratorně potvrzené onemocnění covid-19, uplynula u ní platná doba izolace a od prvního pozitivního antigenního testu nebo PCR testu neuplynulo více než 180 dní
  • návštěva může na místě podstoupit preventivní antigenní test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem

Nevím.

No program Strany zelených. Podívejte se, jestli chcete dát třikrát větší částku za auto s elektropohonem než za auto se spalovacím motorem, tak jste blázen.

Premiér Andrej Babiš říká, že by bylo dobré, aby nová vláda převzala moc rychle, mimo jiné kvůli narůstajícím případům covidu nebo energetické krizi. Je třeba podle vás spěchat?

No tak zaprvé, já nevím, co by nová vláda měla co společného s narůstajícím počtem případů covidu, ale obecně souhlasím, a já ze své strany udělám vše proto, aby tato vláda vznikla co nejrychleji, samozřejmě některé oficiality bude asi zapotřebí omezit, například tuto vládu jmenuji v Lánech a nikoliv na Hradě, no ale to existenci, legitimitě vlády nijak nevadí.

Pane prezidente určitě se k vám dostala informace o případné aktivaci článku 66. Mrzí vás, že politici tehdy, když se to řešilo, nepočkali, jak vám bude právě teď na startu listopadu a začali o něm mluvit už pár dní poté, co jste ležel v nemocnici?

Já si myslím, že pánové Fišerové a další jsou nyní hluboce zklamáni stavem, ve kterém se nacházím. Ale víte ona lidská nenávist, Karel Kryl kdysi říkal, že Česko by se mělo jmenovat země závisti, lidská nenávist je téměř nekonečná, alespoň u některých osob. Tak například veřejně prohlásil katolický kněz páter Halík, Tomáš Halík, že bych neměl žít, že by bylo lépe, kdybych nežil. Inu, typický katolický kněz.

Co jste říkal na reakce některých politiků na zprávu ÚVN, o tom že nejste schopný vykonávat žádnou práci a že zpochybňovali mimo jiné váš podpis na svolání nové Sněmovny?

Tak já si vážím pana kancléře, který zdokumentoval akt tohoto podpisu, samozřejmě, že ten podpis je pravý, což mohu jako jeho autor potvrdit, a jinak pokud jde o reakci ostatních politiků, chtěl bych býti benevolentní, u některých možná lze cítit zklamání, ale víte, ono na začátku, když mě do této nemocnice přivedli, tak to nevypadlo dobře, a to z jednoho velmi prostého důvodu. Můj skutečný stav, i když jakási Džamila Stehlíková říká, že mám deset nemocí, tak můj skutečný stav je založen na tom, že mně nechutná jíst a špatně trávím. No a kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální. A díkybohu za to.

Měl jste možnost během toho měsíčního pobytu, zatím měsíčního pobytu, bilancovat, probírat se tím, co bylo dobře, co špatně, co dál. Jestli budete mít dostatek sil mandát dokončit?

Tak zaprvé. Můj mandát končí už za rok a půl, a kromě toho v tomto časovém horizontu, nedojde-li ke třetí světové válce, se nedá očekávat nějaký velmi složitý problém, nehledě na to, že v prezidentském systému je řešení problému jiné než v takzvaném kancléřském systému, kdy řešení je v rukou premiéra. Takže já předpokládám, že budu plnit svoje povinnosti rok a půl a poté jako šťastný penzista odejdu do důchodu. Doufám, že mezi tím už bude hotový můj domeček, tedy bungalov, který je shodou okolností také v Lánech.

Reklama

Doporučované