Hlavní obsah

Zeman během hospitalizace omilostnil nemocného muže, ten ale dál podniká

Foto: twitter.com/prezidentmluvci

Prezident Zeman při hospitalizaci omilostnil nemocného muže, ten ale dál podniká.

Reklama

Prezident Zeman omilostnil Pavla Podroužka 14. září, tedy v den, kdy dopoledne přijel do Ústřední vojenské nemocnice a zůstal tam osm nocí. Od roku 2019 se olomoucký podnikatel dostal do vedení šesti firem.

Článek

Muž, kterého prezident Miloš Zeman v polovině září omilostnil kvůli tomu, že je tři roky vážně chronicky nemocný, dál podniká. Radiožurnál a server iRozhlas.cz zjistily, že od roku 2019 se olomoucký podnikatel Pavel Podroužek dostal do vedení šesti firem. Jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co ho prezident omilostnil. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v reakci zopakoval, že Zeman vycházel ze zdravotních zpráv. Premiér Andrej Babiš (ANO), který rozhodnutí o udělení milosti spolupodepsal, nechá případ prověřit.

Zeman omilostnil Podroužka 14. září, tedy v den, kdy dopoledne přijel do Ústřední vojenské nemocnice a zůstal tam osm nocí. Jeho stav i důvod hospitalizace byly v té době nejasné. Zastavil stíhání Podroužka za krácení daní se škodou 9,7 milionu korun. Navíc mu odpustil podmínku za to, že řídil v opilosti. „Pro mě to bylo obrovské překvapení, dál se k tomu vyjadřovat nebudu,“ sdělil serveru Podroužek. Tvrdí, že původně o žádosti o milost ani nevěděl. Podala ji jeho matka.

Podroužek podle zjištění serveru nechal deset dní po udělení milosti zapsat do obchodního rejstříku českou pobočku společnosti EPI Private Bank. Její mateřská firma sídlí v Dominikánské republice, i za ni sám Podroužek podle dokumentů z obchodního rejstříku jedná. Z notářského zápisu uloženého ve sbírce listin dokonce vyplývá, že v dubnu 2019 daňový ráj navštívil, aby firmu zapsal do tamního rejstříku. Působí také v dalších pěti společnostech, které mají sídlo v Brně, Praze a Olomouci. Stal se ředitelem, předsedou představenstva nebo jednatelem.

Podnikatel zdravotní zprávy serveru ukázat nechtěl. „Když jsem vylezl z nemocnice, řekli mi tři čtvrtě roku. A to bylo řečeno nadneseně, ale já si řekl, že se postavím znovu na nohy. Intenzivně pracuju tři hodiny ráno, pak jsou to už mechanické věci, třeba že se s někým potkám,“ uvedl jen.

Hrad to, z jakého důvodu prezident zastavil stíhání, když podnikatel může dále pracovat, nevysvětlil. „K věci samé sdělujeme, že panu prezidentovi byla k žádosti o milost vypracována podrobná informace, jejíž příslušná část vycházela i ze zdravotních zpráv, podle nichž je žadatel osobou trpící závažným a nevyléčitelným onemocněním s nepříznivou prognózou. Rozhodnutí prezidenta republiky milost udělit, nebo neudělit je zcela závislé na jeho úvaze a lze předpokládat, že vzal v potaz řadu hledisek, o kterých byl informován, a přihlédl především i k lékaři dokládanému zdravotnímu stavu žadatele,“ uvedl mluvčí.

Prezidentské kanceláři žádost o milost postoupila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Podle mluvčího Vladimíra Řepky nedala prezidentovi žádné doporučení, jak s ní má naložit. „V dané věci bylo vyhodnoceno, že je naplněna podmínka závažného zdravotního stavu osoby, v jejíž prospěch je o milost žádáno. Z tohoto důvodu nebylo možné, aby ministryně spravedlnosti o žádosti o milost rozhodla sama, a tudíž došlo k jejímu postoupení. Ministryně spravedlnosti se k doporučení, či nedoporučení udělení milosti v tomto případě výslovně nevyjádřila,“ uvedl Řepka.

Abolici musel navíc spolupodepsat Babiš. Uvedl, že nevěděl, že Podroužek přes údajný špatný zdravotní stav dál pracuje a řídí firmy. „Nezkoumal jsem to. Úředníci mi to dávají k podpisu, tyto věci nemám čas zkoumat,“ uvedl. Prověří, proč to nezjistili, dodal.

Reklama

Doporučované