Hlavní obsah

Zeman bere do Číny české lázně i Kellnerovy zdravotnické výzkumníky

Podnikatelská mise do Číny vyráží v sobotu.Video: Jan Marek, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatelskou delegaci povede do Číny prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý.

Článek

Více než 60 šéfů tuzemských firem vyráží v sobotu do Číny na sedmidenní misi a mají s sebou člověka, který jim má otevírat dveře k čínským státním zakázkám – prezidenta Miloše Zemana.

Hospodářská komora podnikatelskou misi koncipuje jako multioborovou. V delegaci jsou zastoupeny firmy z více regionů, odvětví a oborů, například výrobci ultralehkých letadel, komponentů pro vlaky, tramvaje či metro, transformátorů, úpraven vod či obráběcích strojů, ale také třeba producenti stavebního a truhlářského řeziva, slitin a neželezných kovů pro slévárny, ocelárny a hutní průmysl nebo konkrétně Lázně Teplice či Sotio nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, firma zabývající se výzkumem a vývojem léčivých přípravků pro léčbu nádorových a autoimunitních onemocnění.

Zájem firem o účast v delegaci byl velký, uvádí Hospodářská komora. K delegaci se další desítka firem připojí v Číně.

Účastníci mise si náklady spojené s organizací hradí sami, včetně transferů, víz, ubytování.

Podnikatelská mise je rozdělená na dvě části.

Kdo například letí do Číny

Lázně Teplice – stejně jako Rakušané i Češi bojují o čínské turisty. Je to bohatá klientela, české lázeňství má celosvětově dobrou pověst, o čínské turisty mají velký zájem i Francouzi a Němci.

CSG Aerospace – Jaroslav Strnad je znám jako zbrojař, do jehož portfolia patří Tatra, Avia či Prim, ale také letecká technika.

Zall Skyleader – výrobce ultralehkých letadel.

Pars Komponenty – Čína je velmocí co do vysokorychlostních tratí, vlaků. To chce využít i Pars Komponenty, dodavatel pro vlaky, tramvaje, metro, trolejbusy.

SOTIO – biotechnologická společnost patřící do portfolia nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, vyvíjí léky proti rakovině.

ETD Transformátory – nepříliš známá firma, ale špička ve svém oboru. O její transformátory je během podnikatelských misí vždy obrovský zájem po celém světě.

V první části mise, která se uskuteční ve dnech 3. až 6. listopadu, podnikatelé doprovodí prezidenta republiky při jeho oficiální návštěvě Číny a také na šanghajském veletrhu China International Import Expo. Druhá část mise proběhne ve dnech 6. až 9. listopadu v Guangzhou, kam podnikatelé doprovodí ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou.

Merkelová, Macron, Van der Bellen

Pronikat na čínský trh pomáhají firmám premiéři a prezidenti z řady evropských zemí. Například německá kancléřka Angela Merkelová navštívila Čínu naposledy v květnu letošního roku už pojedenácté. Spolu s ní do země odcestovala také početná skupina představitelů německých firem. I díky tomu se Čína v roce 2016 stala největším obchodním partnerem Německa namísto USA.

Francouzský prezident Emmanuel Macron byl na třídenní návštěvě Číny v lednu letošního roku. Na cestě ho doprovázelo přes 50 byznysmenů a zástupců firem, během této návštěvy Číny bylo podepsáno celkem padesát nových dohod.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen strávil šest dní v Číně s premiérem Sebastianem Kurzem v dubnu letošního roku, mise se účastnilo 170 rakouských firem. Návštěva přinesla uzavřené smlouvy v přepočtu za necelých 40 miliard korun.

Rakousko má přitom také stejně jako Česká republika velký zájem o čínské turisty. Těch do Rakouska přijelo loni zhruba milion, do ČR asi o polovinu méně.

Reklama

Doporučované