Hlavní obsah

Zeman žádá odvolání Blatného. „Změny ve vládě nejsou na stole,“ řekl Babiš

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Prezident Miloš Zeman na snímku z prosince 2020. Sundávají mu sluchátka se simultánním tlumočením po setkání s jeho polským protějškem Andrzejem Dudou.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman bude chtít po premiérovi Andreji Babišovi, aby z funkce odvolal ministra zdravotnictví Jana Blatného a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenu Storovou. Premiér ale prý změny nyní nechystá.

Článek

Prezident Miloš Zeman tvrdí, že právě oni dva – Blatný a Storová – jsou největšími překážkami v používání ruské vakcíny Sputnik v Česku. Řešením je proto podle něj odvolání obou dvou.

„Vzhledem k tomu, že mě vždycky zajímaly spíše překážky na cestě, tak bych chtěl říci, že dvěma největšími překážkami jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ řekl v rozhovoru pro Parlamentní listy prezident.

Uvedl, že kvůli tomu bude s premiérem brzy jednat. „Máme spolu v brzké budoucnosti setkání a jistě to bude jedno z témat,“ dodal prezident.

Premiér k tomu odpoledne řekl, že žádné personální změny ve vládě nejsou aktuálně na stole, vláda má úplně jiné úkoly. „Není to nic nového, pan prezident v tom má stejný názor už nějakou dobu,“ reagoval Babiš.

„My máme velice důležitý úkol a to je naočkovat občany. Já zítra letím do Izraele, takže se soustředím hlavně na očkování a žádné personální změny nejsou na stole,“ pokračoval. Na otázku, zda se cítí pod tlakem, odpověděl, že nikoli. „Máme koaliční smlouvu a já mám právo odvolávat nebo neodvolávat ministry. A samozřejmě prezident má právo s tím nesouhlasit,“ řekl Babiš.

Blatný v reakci pro ČT odmítl, že by sám odstoupil z funkce ministra zdravotnictví. Jen znovu zopakoval, že vakcína Sputnik V musí mít před využitím v Česku souhlas evropské lékové agentury. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová Seznam Zprávám poslala vyjádření, ve kterém svůj případný odchod vůbec nepřipouští.

„Mým posláním a také posláním mých kolegů na SÚKL je hájit veřejné zdraví. To děláme každý den a zůstane to tak. Naším úkolem je zajistit, aby se k lidem dostávaly jen bezpečné, kvalitní a účinné léčivé přípravky a těmi jsou i vakcíny proti COVID-19,“ reagovala na slova prezidenta šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Zeman: Jsou vinni, že naši lidé budou dál umírat

Zeman prosazuje, aby Česko při očkování využilo ruské i čínské vakcíny. Blatný požaduje, aby byly vakcíny nejprve schváleny úřady v rámci Evropské unie, stejně jako ostatní využívané očkovací látky. Stejný závěr přijali na nedávné schůzce hlavní ústavní činitelé, včetně Zemana.

Přesto prezident obvinil Blatného a Storovou, že právě kvůli nim v současnosti umírá v Česku tolik lidí – protože nedali výjimku vakcínám z Číny a Ruska.

„Pokud se těmito vakcínami, ať ruskou, nebo čínskou, očkují miliony lidí (jinde ve světě), pak ti dva, o kterých jsem mluvil, jsou vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé. Přičemž počet zemřelých už vyskočil na dvě stě za den. Proto oni (Blatný a Storová, pozn. red.), a to chci říci zcela veřejně a nahlas, nesou plnou odpovědnost za tato úmrtí,“ prohlásil prezident.

Kde se očkuje Sputnikem V

Sputnik V byl dosud podle serveru covid19.trackvaccines.org schválen pro nouzové užívání ve 45 státech světa či autonomních územích. Kromě Ruska jsou to například Argentina, Mexiko, Bělorusko, Arménie, Turkmenistán, Bolívie, Pákistán, Palestina, Srbsko, Bosna a Hercegovina nebo Spojené arabské emiráty.

Ze zemí EU Sputnikem V zatím očkuje pouze Maďarsko, a to od 12. února. Budapešť k tomuto kroku přistoupila ještě před stanoviskem Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Sputnik již získalo také Slovensko, což ale způsobilo vážnou roztržku ve vládní koalici. Vakcína se na Slovensku bude používat na základě výjimky udělené ministerstvem zdravotnictví a očkování touto látkou by mělo začít nejdříve v polovině března.

Zdroj: ČTK

Petříček: Je to i kvůli Dukovanům

Zeman chce, aby ve funkci skončil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Kdykoli navrhujete odvolání nějakého člověka, je poctivé navrhnout i jeho nástupce. Zdůrazňuji navrhnout, protože od toho tady máme ministerského předsedu. Prezident je cosi jako brankář, který má vychytat útok, když selhala obrana. Z toho vyplývá, že pan ministr Petříček je obránce, který selhal,“ kritizoval v rozhovoru ministra zahraničí prezident Zeman.

Tomáš Petříček pro Seznam Zprávy uvedl, že v pozadí prezidentových slov vidí i spor o dostavbu Dukovan: „Chápu to tak, že jsem trnem v oku proto, že upozorňuji na bezpečnostní rizika tendru na dostavbu Dukovan a odmítám očkování lidí necertifikovanými ruskými ci čínskými vakcínami. Za svou prací si stojím a výměny ve vládě jsou jasně dány koaliční smlouvou.“

V tomto duchu už reagoval i ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

„V České republice samozřejmě platí dělba moci a platí to, že tím, kdo navrhuje jmenování a odvolání ministrů, je předseda vlády, toto je věc premiéra. My se samozřejmě řídíme koaliční smlouvou, tam ty mantinely jsou jasně dány. Tak to je. Názor pana prezidenta je relevantní v rámci celé diskuse, nicméně znovu říkám, že tím, kdo navrhuje personální změny, je předseda vlády,“ reagoval na slova Zemana šéf sociální demokracie Jan Hamáček.

Reklama

Doporučované