Hlavní obsah

Zeman bude po volbách důležitý. Měl by říct, jak na tom je, říká Vystrčil

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident opustil vojenskou nemocnici 20. září. Na rekondičním pobytu, jak tomu říká Hrad, strávil devět dnů.

Reklama

Podle šéfa Senátu se může horní komora oficiálně zeptat Hradu: Jak vážně je prezident nemocný?

Článek

Hrad by měl podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) zveřejnit, jaký je prezidentův zdravotní stav.

Miloš Zeman bude jedním z klíčových hráčů české politiky příštích dnů - po víkendových volbách určí, kdo bude sestavovat novou vládu. Právě kvůli tomu by podle Vystrčila mělo být jasné, jak je na tom zdravotně.

„Za sebe říkám, že by bylo dobré, aby pan prezident, před tím, než začne dělat zásadní rozhodnutí, informoval o svém zdravotním stavu. Protože je to pro nás všechny důležité,“ řekl Vyskočil v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Moderátor Václav Moravec zároveň řekl, že podle jeho informací je Zemanův zdravotní stav horší, než prezidentovo okolí přiznává. Podle Moravce to říkají zdroje z Hradu a Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde Zeman strávil devět dnů.

Předseda Vystrčil také zmínil možnost, že by se Senát mohl obrátit oficiálně na prezidentskou kancelář s žádostí o zprávu o Zemanově zdraví. „Kdyby se ukázalo, že prostě pořád nevíme, jak to je a bylo to zahaleno mlhou, tak to jedna z variant je,“ uvedl Vystrčil.

Zároveň uznal, že prezidenta nemůže ke zveřejnění informací nikdo donutit. „Když to neudělá, tak to neudělá,“ dodal Vystrčil.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) řekl, že prezident povolební program zvládne. „Těší se na povolební vyjednávání a je způsobilý, aby je vedl,“ řekl Vondráček, který je po telefonu v kontaktu s prezidentovým kancléřem Vratislavem Mynářem.

Vondráček také prohlásil, že je čistě na prezidentovi, co o svém zdraví zveřejní. „Je to vnitřní osobnostní sféra každého člověka,“ řekl Vondráček.

Zeman do vojenské nemocnice nastoupil 14. září, opustil ji po devíti dnech. Šlo o jeho nejdelší hospitalizaci během jeho prezidentského období.

Prezident podle Hradu trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním - ale nic z toho ho podle mluvčího neohrožovalo na životě. Dlouhodobě se léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Prezident také před několika měsíci přestal chodit a pohybuje se na vozíku.

Pátrání po prezidentově zdraví a kondici, v jaké bude po volbách, se omezuje jen na zprostředkovaná vyjádření jeho okolí. Nebo politiků, již se s ním po propuštění z nemocnice setkali.

„Byl hrozně rád, že je doma, to bylo jednoznačně vidět. Říkal, že tam byl unavený, protože se nevyspal ve své posteli. Jinak na mě působil velmi dobře, hlava mu myslela, bylo vidět, že na všechny věci reaguje, ptá se aktivně,“ popsala například ministryně financí Alena Schillerová (ANO) po jednání s prezidentem v Lánech.

„Je to stále tentýž Miloš Zeman. Kdo očekával, že po pár dnech v nemocnici se z Miloše Zemana stal nějaký Milošek Zemánek, tak se hluboce mýlí. Pan prezident je zcela připraven na složitou povolební šachovou partii, o čemž jsme také samozřejmě mluvili,“ řekl poslanec ODS Pavel Blažek.

Seznam Zprávy tento týden napsaly, že došlo ke zvláštní situaci: Na rozdíl od minulých let není jasné, kdy a kde bude prezident volit.

Zeman volí na základní škole v Brdičkově ulici na pražských Lužinách. Ředitelka Kamila Hubalovská ještě netuší, zda se prezidentova návštěva, spojená s nemalými bezpečnostními manévry, tentokrát uskuteční.

„Dovolala jsem se na Hrad a řekli mi, že ještě nevědí. A že když bude změna, tak se mi ozvou,“ řekla ředitelka Hubalovská.

Reklama

Doporučované