Hlavní obsah

Schillerová: Zeman byl rád, že je doma. Hlava mu myslela

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman opustil nemocnici.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman po devíti dnech opustil Ústřední vojenskou nemocnici v Praze. Odjel na zámek v Lánech.

Článek

Prezident Miloš Zeman byl propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice. Z budovy vyjel na invalidním vozíku a zamával.

Při odjezdu měl Zeman krátký proslov k novinářům, ti ale museli stát daleko od vchodu a prezidentovi nebylo dobře rozumět. „Jsem draslíkový muž,“ vtipkoval prezident s odkazem na to, že ještě včera dostával infuze draslíku.

Zeman strávil v nemocnici celkem devět dní. Jde tedy o jeho nejdelší hospitalizaci během jeho prezidentského období.

Prezident má v Lánech naplánované schůzky s ministryní financí Alenou Schillerovou, předsedou ODS Petrem Fialou a šéfem SPD Tomiem Okamurou.

Ministryně financí Schillerová po hodinovém setkání popsala, že na ni prezident působil dobře.

„Byl hrozně rád, že je doma, to bylo jednoznačně vidět. Říkal, že tam byl unavený, protože se nevyspal ve své posteli. Jinak na mě působil velmi dobře, hlava mu myslela, bylo vidět, že na všechny věci reaguje, ptá se aktivně,“ řekla šéfka státní kasy Schillerová po jednání s prezidentem v Lánech.

Zeman jednal také hodinu s předsedou ODS Petrem Fialou a poslancem Pavlem Blažkem. Fiala po jednání v Lánech řekl, že spolu řešili aktuální politickou situaci, volby a rozpočet na příští rok. Blažek se vyjádřil ke zdraví prezidenta.

„Je to stále tentýž Miloš Zeman. Kdo očekával, že po pár dnech v nemocnici se z Miloše Zemana stal nějaký Milošek Zemánek, tak se hluboce mýlí. Pan prezident je zcela připraven na složitou povolební šachovou partii, o čemž jsme také samozřejmě mluvili,“ popsal setkání se Zemanem poslanec Blažek.

Poslední schůzku měl prezident s předsedou SPD Tomio Okamurou. „Zdravotní stav prezidenta je dobrý, proběhla věcná diskuze nad současnou politickou situací, nad situací před volbami. Proběhla diskuze i ohledně povolební situace, dotkli jsme si i Afghánistánu,“ popsal Okamura novinářům v Lánech, co se Zemanem řešil.

Dehydratace a únava

Zeman do nemocnice nastoupil v úterý 14. září. Média od té doby spekulovala o jeho zdravotním stavu, protože Pražský hrad hospitalizaci nejdříve nekomentoval. Mluvčí Hradu až 16. září uvedl, že vyšetření prezidenta nezjistila žádné problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

Ve středu po propuštění prezidenta z nemocnice Hrad napsal, že informování o zdravotní stavu Miloše Zemana až s odstupem času bylo v pořádku. „K vydání této zprávy je nezbytná celá řada vyšetření trvajících několik dní. Z tohoto důvodu nemohl tiskový mluvčí Jiří Ovčáček publikovat výsledky tohoto vyšetření v dřívější době.“

Prezident podle Hradu trpí dehydratací a mírným vyčerpáním. Dlouhodobě se léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Reklama

Doporučované