Hlavní obsah

Zeman by neustál projev, tak v části summitu chyběl. Show si ukradl Macron

Miloš Zeman na summitu NATO chyběl při hlavních projevech světových státníků. Muselo se při nich stát.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

NATO se na summitu státníků dohodlo, že oficiálně podpoří koalici proti Islámskému státu.

Článek

Prezident Miloš Zeman, který zastupoval Česko na summitu v Bruselu, vynechal velkou část oficiálního programu. Situaci ukázalo video během projevu Donalda Trumpa, které se objevilo na síti a kde Zeman chybí.

Zeman, kterému zanedlouho bude 73 let, na summitu NATO vynechal i projevy Angely Merkelové či generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

Podle informací ČTK se český prezident neúčastnil, neboť státníci při této části programu museli stát. „Vynechán byl jediný bod programu. Dopředu jsme na možné změny upozornili," tvrdí jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zemanovy problémy se zdravím se projevily i při jeho poslední cestě do Číny. Tehdy na něj světoví státníci museli kvůli únavě čekat před společným fotografováním.

Mediální „ohlas" si naopak na mezinárodní scéně užíval čerstvě zvolený prezident Francie, mladý Emmanuel Macron (39).

Internetový svět zaplavily ilustrace jeho setkání s Donaldem Trumpem. Americký prezident, známý svým agresivním stylem potřásání rukou, kterým v minulosti zaskočil mnohé státníky, tentokrát „souboj stisků" prohrál. Komentátoři redakcí i diskutéři na sítích do detailu rozebírali sílu i délku Macronova úchopu, kterým drtil a nepustil Trumpovu ruku. Dobře se připravil, míní pozorovatelé.

Hlavním politickým závěrem bruselského summitu bylo večerní oznámení, že NATO se „jako organizace stane součástí mezinárodní koalice bojující v Iráku a Sýrii s teroristickou organizací Islámský stát (IS)", uvedla ČTK.

Generální tajemník organizace Jens Stoltenberg podle agentury zdůraznil, že krok neznamená zapojení Aliance do bojových operací, jde podle něj především o významný politický signál.

NATO protiteroristické koalici nabídne i faktické nástroje - například díky možnosti tankovat ve vzduchu mají radarové letouny AWACS válečnou oblast monitorovat více, než se to děje nyní.

Reklama

Doporučované