Hlavní obsah

Zeman by Schillerovou za Babiše bral. Pokud ji Sobotka nenavrhne, má vláda skončit

Prezident Zeman by na postu ministryně financí akceptoval Schillerovou.

 

Reklama

Prezident také poznamenal, že pokud by premiér Schillerovou jako ministryni nenavrhl, měla by být vypovězena koaliční smlouva.

Článek

Prezident Miloš Zeman bude na postu ministra financí akceptovat Alenu Schillerovou, pokud ji jako kandidátku hnutí ANO navrhne premiér Bohuslav Sobotka. Řekl to dnes na dotaz ČTK při setkání s českými novináři v Pekingu. Zároveň poznamenal, že pokud by premiér Schillerovou jako ministryni nenavrhl, měla by být vypovězena koaliční smlouva.

Zeman poznamenal, že trvá na dodržování koaliční smlouvy, protože je staromódní člověk a učil se, že se smlouvy mají dodržovat. Pokud by Sobotka Schillerovou nenavrhl, Zeman by patrně řešil situaci podáním avizovaného podnětu k Ústavnímu soudu. „Protože by došlo k již druhému porušení koaliční smlouvy," podotkl.

Za první označil návrh na odvolání Babiše bez souhlasu hnutí ANO. „Myslím si, že v takovém případě by bylo daleko vhodnější koaliční smlouvu prostě vypovědět. Kdybych já byl předsedou hnutí ANO, tak už dávno toto hnutí není ve vládě a začne razantní předvolební kampaň," poznamenal.

Zeman také během rozhovoru s novináři poznamenal, že oba podněty k Ústavnímu soudu, tedy jeho a Sobotky, který chce podat kompetenční žalobu, mohou být staženy, když bude navržena Schillerová.

Situaci na Twitteru okomentoval v několika příspěvcích i sám premiér. Podle Sobotky se před pondělní schůzí vlády uskuteční koaliční schůze, na níž má premiér vyjádřit hnutí ANO svůj postoj k jejich nominaci Schillerové na post ministra financí. Hnutí ho dříve vyzvalo, aby uspíšil koaliční jednání, které svolal na čtvrteční podvečer, a neprodlužoval „agonii vlády".

S šéfem ANO Andrejem Babišem se v pátek na nominaci nedohodl. Po setkání uvedli, že jednání budou pokračovat v nadcházejícím týdnu.

Reklama

Doporučované