Hlavní obsah

Zeman česko-ruskou roztržku neposunul, jen ji rozmlžil, říká komentátor

Foto: Profimedia.cz

Proč Miloš Zeman čekal s reakcí na zjištění tajných služeb ohledně Vrbětic celý týden?

Reklama

Článek

Miloš Zeman se vysloveně se nepostavil proti diplomatickým krokům české vlády, to je pozitivní. Na druhou stranu rozložil většinový názor na to, co se ve Vrběticích dělo, říká komentátor Martin Čaban.

Dlouho očekávaný nedělní projev Miloše Zemana byla klasická prezidentská show.

„Týdenní pauzu na vyjádření k Vrběticím moc nechápu, obsahově nám prezident nesdělil nic významnějšího než ČTK pár hodin po konferenci Andreje Babiše a Jana Hamáčka minulý týden. Na druhou stranu to byla bravurní práce s mediální pozorností,“ říká komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban v podcastu Stopáž.

Z Miloše Zemana byla podle něj cítit nervozita, která se projevovala i častými útoky na moderátorku Terezii Tománkovou, která vedla následné interview.

„Zeman si svou pozici uhájil, nešel žádným sdělením za hranice, které si vymezil svým projevem. Prezident upozornil ještě na druhou vyšetřovací verzi výbuchu ve Vrběticích, která pracuje s možností exploze z nedbalosti. To je mimochodem klasický postup propagandistických webů – není důležité lidem vnutit svůj názor na věc, ale rozházet jim ten jejich. Maximálně znejistit publikum, co je a není pravda a že to mohlo být všelijak. Což je přesně to sdělení, které Miloš Zeman vyslal,“ dodává Čaban.

Ačkoliv Miloš Zeman v projevu zmiňoval Rosatom jako stále možného účastníka tendru na rozšíření Dukovan, Čaban připomíná, že kompetence v této otázce má v rukou vláda. „Pokud Rusové bezpečnostní dotazník nedostanou, což prohlásil ministr Havlíček, tak by se do soutěže neměli dostat. Nicméně o finální podobě tendru bude rozhodovat až příští vláda, takže v tuto chvíli není ze hry vlastně nic,“ dodává.

Proč má Zeman až do dalších prezidentských voleb „klid“? Je současná krize větší předvolební šancí pro koalici Spolu, Piráty, nebo Andreje Babiše? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované