Hlavní obsah

Zeman chce po BIS jména ruských špionů. Nehorázné, říkají experti

Foto: Fotoarchiv KPR

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman chce po Bezpečnostní informační službě detaily z živých operací, které se týkají Ruska. Experti to považují za past na šéfa BIS Michala Koudelku.

Článek

Miloš Zeman požaduje sepsat jména ruských špionů v Česku, informoval Český rozhlas Radiožurnál. Bezpečnostní informační služba má Hradu také doložit, jaké operace v Česku tito lidé podnikají a jací Češi s ruskými zpravodajskými službami spolupracují.

Radiožurnálu hradní zájem o informace potvrdily tři zdroje. Zeman chce znát informace o vlivových a infiltračních operacích ruských tajných služeb, které ohrožují zájmy Česka. Zajímá ho i údajné praní špinavých peněz ruského organizovaného zločinu.

Podle Radiožurnálu už byla o věci informována vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK tuto informaci nepotvrdil, ani nevyvrátil. „To je otázka, na kterou já nemohu ze zákona odpovídat,“ řekl ČTK. Ze stejného důvodu nechtěl ani komentovat prezidentův požadavek.

Šéf BIS Michal Koudelka si vyžádal stanovisko sněmovního bezpečnostní výboru – chce vědět, zda má prezident na takové informace právo.

Experti: Je to nehoráznost

Oslovení experti označili požadavek za nehorázný a netradiční. Varují, že pro zpravodajskou službu je problematické prozradit své zdroje. „V případě sdělení těch jmen by to mohlo ohrozit spoustu lidí a operací, to nejde. Pro pana prezidenta není důležité, aby znal jména,“ řekl Radiožurnálu bývalý šéf civilní rozvědky (ÚZSI) František Bublan.

Podle odborníků je to rizikové i vzhledem k okolí prezidenta – bezpečnostní prověrku nemá ani kancléř Vratislav Mynář, ani prezidentův poradce Martin Nejedlý, který minulý týden letěl do Ruska. O čem jednal, odmítá Hrad sdělit.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl serveru na dotazy odpovědět a odmítl i jejich předání hlavě státu. Zeman má dlouhodobě s Koudelkou špatné vztahy. Opakovaně ho odmítá jmenovat generálem a vyjádřil se ve smyslu, že by po skončení mandátu v čele BIS pokračovat neměl. Nedávno si také najal bývalého pracovníka BIS, který mu vypracoval „materiál na Koudelku“. Ten Zeman předal premiérovi Andreji Babišovi.

Odborníci se domnívají, že i žádost o informace může být „pastí“ na Koudelku. „Pokud by to vedení BIS učinilo, tak se zcela vyloučí z mezinárodně spolupracující bezpečnostní komunity a tajná služba bude na léta vyřazena z činnosti. Past spočívá v tom, že když to vedení BIS splnit odmítne, nastanou obrovské tlaky k nahrazení Koudelky někým prodejnějším. I tak ovšem bude zpravodajská činnost oslabena,“ uvedl bezpečnostní expert a bývalý ředitel civilní rozvědky Petr Zeman.

Reklama

Doporučované