Hlavní obsah

Zeman vyznamená právníka, kterého dohnala minulost v StB. Bez komentáře, zní z Hradu

Advokát Pavel Smutný. Ručně napsal prohlášení o spolupráci s StB. Tvrdí, že to bylo jinak.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Advokát Pavel Smutný má být jedním ze 43 lidí, které 28. října vyznamená prezident Zeman. V posledních dnech vyplynuly na povrch důkazy o jeho spolupráci s StB.

Článek

V pondělí nastane na Pražském hradě poněkud paradoxní situace. Prezident Miloš Zeman má in memoriam ocenit bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka. Muže, který měl vyznamenání od Čechů dostat už v roce 1998, ale protože se krátce přes ceremoniálem objevily informace o jeho možné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností, Václav Havel tehdy od ocenění ustoupil. (A později se omlouval.)

Vedle Zilka by měl teď vyznamenání z rukou prezidenta Zemana převzít právník Pavel Smutný, kterého čerstvě dostihla minulost – a spolupráce s tajnou komunistickou policií.

Smutný v květnu 1980 vlastnoručně napsal a podepsal prohlášení o spolupráci s StB. Rukou psaný je i o pět měsíců později datovaný dokument, ve kterém od spolupráce ustupuje. S odvoláním na Archiv bezpečnostních složek o tom píše deník Neovlivní.cz, který také zveřejnil dokumenty k případu (externí odkaz zde).

Hrad se k čerstvým informacím o angažmá Smutného odmítá vyjádřit. „Žádný komentář,“ reagoval na otázky Seznamu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

O tom, že spolupráci s StB skutečně navázal, promluvil Pavel Smutný nejprve v rozhovoru pro info.cz (externí odkaz zde). Stejně tak potvrdil, že v 80. letech stál v čele Socialistického svazu mládeže na Univerzitě Karlově – to bylo podle něj nutné kvůli studiím. Zmínil se zároveň, že chová veliký respekt k těm, kteří se režimu postavili.

Pravost dokumentů z Archivu bezpečnostních složek komentovat nechtěl. „Spis StB, vržený na trh právě teď, vůbec nekomentuji. Já sám nad ním žasnu,“ napsal redakci Neovlivní.cz. A dodal, že „je to plné manipulace a lhaní…“.

Po vydání článku redakci kontaktovala kancelář Pavla Smutného s dodatečnou reakcí. „Pavel Smutný uvádí: ‚Od roku 1982 až do konce minulého režimu jsem byl pronásledován Státní bezpečností jako nepřátelská osoba poté, co jsem se Státní bezpečností odmítl spolupracovat'.“

Co ve vázacím aktu stojí? „Zavazuji se, že budu dodržovat konspirativní styk, podávat informace na předem dohodnutých schůzkách a tyto budu podávat objektivní tak, aby nedocházelo ke zkreslování mnou zjištěných skutečností,“ stojí v prohlášení Smutného z 13. května 1980.

Dokumenty získala od Archivu bezpečnostních složek i redakce Seznamu, přikládáme je níže:

Foto: Archiv bezpečnostních složek, Seznam Zprávy

Dokument, podle kterého se Smutný zavázal spolupracovat s StB.

Foto: Archiv bezpečnostních složek, Seznam Zprávy

Dokument, ve kterém se Smutný s StB rozchází.

Web Neovlivní nadto zveřejnil i citace ze zápisů z jednotlivých schůzek tajných policistů se Smutným, při kterých podle dobových zápisů „informoval o současné situaci na fakultě, zejména na FV SSM, kde uvedl konkrétní případy negativních projevů některých členů”.

Pavel Smutný stojí v čele advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný, kromě toho je prezidentem Česko-izraelské obchodní komory. Vedle advokátní činnosti podniká a je filantropem.

Prezident Zeman má 28. října na Pražském hradě při příležitosti výročí vzniku samostatného Československa vyznamenat také posledního žijícího českého pilota RAF Emila Bočka, srbského režiséra Emira Kusturicu, in memoriam pak automobilovou závodnici Elišku Junkovou.

Reklama

Doporučované