Hlavní obsah

Zeman do postižené oblasti poslal Hradní stráž i dceru Kateřinu

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Zeman pochválil politiky, že nikdo nezneužívá tragédii na jižní Moravě k „politikaření“.

Článek

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Primu uvedl, že kromě Hradní stráže poslal na pomoc do obcí zasažených tornádem i svoji dceru Kateřinu. Co tam Kateřina Zemanová má konkrétně dělat, nespecifikoval. Prezident rovněž pochválil politiky, že přírodní katastrofu nezneužili pro předvolební kampaň. V úterý chce u ministryně financí orodovat za co největší státní dotaci postiženému regionu.

„Poslal jsem tam dceru, tedy ona sama chtěla jet. Věřím, že kdybych neměl invalidní vozík, tak bych tam určitě zajel i já. Takto bych se ale spíše pletl pod nohy,“ uvedl Zeman. Od dcery Kateřiny prý bude očekávat dojem normálního občana. „Jaké měla pocity, protože něco jiného je vidět to v televizi a něco jiného mluvit s autentickým účastníkem těchto událostí,“ dodal.

Zároveň uvedl, že nabízel vyslání všech členů Hradní stráže, od čehož ho ale kolegové odradili. „Ti, kdo tam organizují záchranné akce, se děsili, že by se jim tam náhle narvalo několik set příslušníků Hradní stráže, protože by si spíše překáželi,“ vysvětlil prezident a jednotku 15 příslušníků, kterou zatím poslal, označil za symbolickou. „Jsem ale kdykoliv připraven dát rozkaz a poslat další.“

Pochválil také politiky, že přerušili předvolební kampaň a nezneužili k ní moravské katastrofy.

V pondělí se prezident má sejít na pracovním obědě s ministry. Následující den se chce setkat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a přimlouvat se u ní za co nejštědřejší a nejvelkorysejší dotaci všem postiženým obcím.

„Nejsem přítel dotací, řada z nich je zbytečná a plýtvavá, ale v tomto konkrétním případě budu u paní ministryně bojovat za to, aby tato dotace nejen byla, ale byla opravdu velkorysá,“ uvedl.

Reklama

Doporučované