Hlavní obsah

Zeman je nejlepší volba, říkají ve vsi, kde prezident dostal 55 z 56 hlasů

V Proseči při prezidentských volbách 2013 drtivě zvítězil Miloš Zeman.

 

Reklama

Proseč na Vysočině si před pěti lety připsala republikové prvenství. Miloš Zeman tady ve druhém kole nad Karlem Schwarzenbergem zvítězil nejvýrazějším poměrem. Volilo jej 98,2 procenta voličů. Reportéři Seznam.cz teď zjišťovali, jak místní vnímají aktuální víkendový duel.

Článek

Je tu klid, dopolední ticho přerušuje jen zurčení potoka na malebné návsi, kterou zdobí starší domky. Vítejte v Proseči nedaleko Humpolce na Pelhřimovsku. Obec s osmdesátkou stálých obyvatel si před pěti lety připsala republikové prvenství. V druhém kole prezidentských voleb získal prezident Miloš Zeman 55 z 56 platných hlasů, měl tam nejvýraznější podporu.

Lidé v Proseči s novináři politiku příliš řešit nechtějí. „Žijeme v demokratické zemi. Každý má svůj názor a nikomu ho nechceme vnucovat,” říká například starosta Josef Jandejsek.

Místní trápí problémy, které se jich dotýkají mnohem více než hradní politika. Třeba že v obci už léta chybí obchod. „Mladší nakupují v Humpolci a kvůli pár starším sem krám nedají,” hlásí zpoza plotu starší muž.

Prezident Zeman tu zvítězil i před čtrnácti dny, i když lidé v Proseči rozdělili hlasy mezi více kandidátů. Třeba JIří Drahoš získal přes deset procent hlasů, což v malé obci znamenalo šest lístků s jeho jménem, Michala Horáčka volilo pět lidí.

Obec s gotickou tvrzí si žije vlastním poklidným životem a její obyvatelé mají jasno, že víkendové volby její ráz jen tak nezmění.

Reklama

Doporučované