Hlavní obsah

Zeman jmenuje Blatného ministrem. Prymula má analýzu, že nic neudělal

Foto: vlada.cz

Roman Prymula na tiskové konferenci 27. října.

Reklama

Česko bude mít ve čtvrtek nového ministra zdravotnictví. Končící ministr Roman Prymula si nechal zanalyzovat své chování na vyšehradské schůzce. Prý nepochybil. Jak analýzu využije, neřekl.

Článek

Prezident Miloš Zeman jmenuje nového ministra zdravotnictví Jana Blatného do funkce ve čtvrtek ve 12 hodin. Oznámil to jeho mluvčí poté, co v úterý přijal prezident Blatného v Lánech. Ceremoniál se uskuteční bez médií jen za přítomnosti premiéra Andreje Babiše (ANO), informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Kdy prezident z funkce odvolá stávajícího ministra Romana Prymulu (za ANO), tiskový mluvčí neuvedl. Prymula oznámil už v neděli, že rezignuje ve chvíli, kdy bude jeho nástupce znám. Reakci ministra Prymuly na oznámení Hradu zjišťujeme.

Současného ministra zdravotnictví vyzval k rezignaci premiér Andrej Babiš poté, co minulý pátek deník Blesk zveřejnil fotografie Prymuly a Faltýnka, kteří po noční schůzce vycházejí z restaurace na Vyšehradě, jež měla být v té době dle vládních nařízení zavřená. Ministr zároveň do přistavené limuzíny nastoupil bez roušky. Babiš uvedl, že pokud Prymula sám nerezignuje, odvolá ho.

Končící ministr od počátku argumentuje tím, že si není vědom, že by nějak pochybil. Za chybu označil pouze to, že do auta vstoupil bez roušky. Tu si však prý ihned po dosednutí nasadil. Že se na Vyšehradě choval v souladu s opatřeními, má potvrzovat právní analýza, kterou si nechal zpracovat. Blíže ji novinářům zatím nepředstavil, zmínil ji pouze v úterý po jednání vlády.

Analyzovat si nechal své chování z noci ze středy na čtvrtek, kdy ho fotografové zachytili. „Tam se zatím jeví, že k žádnému pochybení nedošlo,“ uvedl. Připouští však, že udělal politickou chybu, když na schůzku s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem dorazil. „Byť se nic nestalo, tak to bylo obrovsky masmediálně zneužito a v tom slova smyslu tu vinu cítím, v tom faktickém ne,“ řekl.

Jak hodlá analýzu využít při své obraně, zatím neřekl.

Prymula už od předsedy vlády přijal nabídku, aby po svém konci v ministerské křesle byl součástí expertního týmu. „V tom týmu se cítím dobře, nechci být v nějaké oficiální pozici,“ řekl novinářům. Tým podle něj bude doporučovat úpravy vládních opatření.

Reklama

Doporučované