Hlavní obsah

První sliby ministra Blatného: Slovo přitvrdit z mých úst neuslyšíte

Premiér Andrej Babiš uvádí Jana Blatného do úřadu ministra zdravotnictví po Romanu Prymulovi.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ministrem zdravotnictví Jana Blatného. Ten vyzval veřejnost k dodržování opatření.

Článek

Jan Blatný si převzal resort zdravotnictví od odcházejícího ministra Romana Prymuly. „Je potřeba změny vnímání celé situace, potřeba změny nálady ve společnosti… Pojďme prosím změnit společně pocit strachu v respekt,“ uvedl Blatný na úvod své řeči.

Doplnil, že bude nadále pokračovat ve zveřejňování dat ke koronaviru tak, jak to dělali jeho předchůdci. „Další rozhodování, která bude ministerstvo provádět, budou vždy založena na datech, jež budou sdílená, budou všem srozumitelná a budou diskutována odborníky napříč spektrem,“ uvedl Blatný.

Současná opatření tak, jak jsou nastavená, není podle Blatného s největší pravděpodobností třeba zásadně zpřísňovat. Musí se ale dodržovat. „Je to, jako když jedete ve vlaku a zatáhnete za záchrannou brzdu. Ještě chvíli pojedete. Ale to je přesně to, co si potřebujeme ověřit. Potřebujeme sofistikovaně modelovat, co se stane, když začneme nějaká opatření uvolňovat. Z mých úst neuslyšíte slovo přitvrdit,“ uvedl.

A co si myslí nový ministr o celoplošném testování? „Ve chvíli, kdy procenta pozitivity testů ukazují, že se jedná už o komunitní šíření, tedy v celé společnosti, tak potřeba plošného testování není,“ řekl Blatný. Daleko důležitější je podle něj potřeba zaměřit se na rizikové skupiny. „Používání antigenních testů je velice dobrou variantou. Chci prosazovat tento způsob, je rychlý a efektivní. A dostáváme se do situace, kdy rychlost je důležitější než přesnost,“ dodal.

Nový ministr chce nadále spolupracovat s předchůdcem Prymulou. „Pan profesor Prymula je skvělý odborník a perfektní epidemiolog a byl bych bláhový, kdybych nechtěl jeho expertizy využít,“ uvedl Blatný. Chce se s Prymulou sejít hned po tiskové konferenci a mluvit s ním o tom, jak bude jejich spolupráce dále fungovat.

„V současné chvíli není ČR ve stavu, kdy by bylo třeba rozhodovat, zda někoho napojím na ventilátor, nebo nenapojím. A myslím si, že máme dostatek mechanismů k tomu, aby k tomu nedošlo,“ uvedl Blatný. Rozhodnutí je podle něj vždy na ošetřujících lékařích. „Cíl je tedy zachovat kapacity pro pacienty s koronavirem, ale neohrozit kapacitu pro další pacienty, kteří to také potřebují. Covid je závažná nemoc, ale není jediná,“ dodal.

Je třeba oprášit pandemický plán

Nový ministr Blatný odmítl odpovědět na některé konkrétní dotazy - například, za jakých podmínek budou moct opět začít sportovní soutěže. Zdůvodnil to tím, že chce, aby veškerá další rozhodování, která ministerstvo učiní, byla založena na datech, jimiž stát disponuje. A ta zatím nemá všechna k dispozici.

Seznam Zprávy se ministra ptaly na to, zda představí dlouhodobé konkrétní plány, které žádá nejen opozice, ale i třeba sami restauratéři, aby věděli, že se jejich podniky otevřou, až se reprodukční číslo R dostane na určitou hodnotu, nebo kdy.

Ministr odpověděl, že je potřeba výrazně oprášit pandemický plán. „Koronavirová krize se i v jiné formě může vrátit, nevíme, co se může stát v budoucnost, tak musíme mít pandemický plán,“ prohlásil.

Ohledně strategií ale musí nejprve zjistit, co mu odpoví odborníci, kteří dělají modelace různých rizik. Dnes odpoledne se s nimi sejde a bude se ptát, zda a jak umíme namodelovat, „co se stane, když“. „Z toho můžeme vyvodit doporučení, kterými se můžeme řídit,“ uvedl.

Politiku neřeším

Ministr také řekl, že politiku neřeší. Reagoval tak na výrok prezidenta, který pronesl během jeho jmenování. „Převzít tuto funkci je jako skočit do rozbouřené řeky a v zásadě se to rovná politické sebevraždě,“ uvedl Miloš Zeman při ceremoniálu.

„Já jsem nestraník, já jsem se o politickou část této funkce příliš nezajímal, a když jsem zvažoval tuto nabídku, tak jsem ji bral zcela bez jakékoliv politické příslušnosti jako něco, co je výzva, a věřím, že můžu pomoct,“ prohlásil Blatný.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Blatného ministrem zdravotnictví.Video: ČTK, ČTK

Blatného jmenoval ministrem zdravotnictví Miloš Zeman ve čtvrtek krátce po poledni. Prezident po ceremoniálu řekl, že přijal Prymulovu demisi. „Na rozdíl od útěšné komunity zkoumající například hemofilii je politika nesmírně krutá záležitost. A politik, kterým je ministr, je vystaven útokům, jež si vědec ani nedokáže představit. Dokonce jsem vám říkal, že přecházíte z parku do džungle,“ přiblížil Zeman obsah úterního jednání s Blatným.

Dodal, že obdivuje jeho odvahu. „A oceňuji ji. Vážím si též toho, že jste se rozhodl pana Prymulu jmenovat svým spolupracovníkem v boji proti epidemii. Zde nerozhodují tituly ani funkce, ale upřímná snaha epidemii potlačit,“ uvedl. Podle dřívějších informací má být Prymula součástí expertního týmu, který doporučuje protiepidemická opatření. S odkazem na schůzku, kvůli které musel skončit Prymula, poradil prezident novému ministrovi, aby nechodil na pražský Vyšehrad. „Je tam nebezpečno,“ řekl Zeman.

Prymula byl ministrem 38 dní, post musel opustit poté, co byly minulý pátek zveřejněné jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci a usedá do auta bez roušky. Prymula to považuje jen za politickou chybu, opatření pro boj s epidemií podle svých slov neporušil.

Dětský hematolog Blatný se už v pátek setkal na Úřadu vlády s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten poté jeho životopis odvezl do Lán prezidentu Zemanovi. Kandidáta na ministra prezident přijal v úterý, před novináře ale Blatný po schůzce nepředstoupil. Dětský hematolog Blatný působí jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno, kde se specializuje na léčbu dětí s poruchami srážlivosti krve.

Během podzimu, kdy se Česko postupně dostalo v počtu nakažených covidem-19 mezi nejhorší země světa, dochází už ke druhé výměně na postu ministra zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) rezignoval 21. září. Tehdy řekl, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie, která v posledních dnech nabývá na závažnosti. Počty případů v září strmě rostly a ve dnech před Vojtěchovým odchodem překonaly tři tisíce za den. V současné době se několikrát dostal denní počet nově pozitivních i nad 15 000.

Vojtěchův nástupce Prymula, který byl původně jeho náměstkem a v květnu z ministerstva po sporech odešel na nově vzniklé místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, měl jako odborník na epidemiologii pomoci Česku epidemii znovu dostat pod kontrolu. Za jeho šéfování ministerstvu byl znovu vyhlášený nouzový stav, uzavřely se školy i většina obchodů, zakázané jsou kulturní a sportovní akce, omezené svatby a pohřby, nosí se opět roušky i venku a od středy platí i noční zákaz vycházení.

Reklama

Doporučované